До края на октомври в Добричка област са засети 313 000 дка с пшеница и близо 27 000 дка с ечемик, сочат данните на Областната дирекция „Земеделие“. Тези площи представляват около една четвърт от обичайните за Добруджа декари със зърнено-житни култури. 

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

В момента кампанията върви изключително интензивно, всички са мобилизирани и са на полето, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според прогнозите на самите земеделски стопани, сеитбата на основната култура за Добричка област се очаква да приключи до края на тази седмица. Дори и да се наложат по-късни сеитби, то условията ще бъдат благоприятни.

Според синоптиците валежи ще има около средата на ноември. 

Учените от Добруджанския земеделски институт също са убедени, че късните ноемврийски сеитби няма да са фатални. Единственото условие е да се спазва технологията, която всеки сорт пшеница изисква. 

Забавената кампания в Добруджа беше провокираната както от засушаването през есента и невъзможността да се направят качествени предсеитбени обработки, така и от последвалите непрекъснати валежи, които попречиха на сеялките да влязат в полетата. 

Реколтата от царевица е почти ожъната, показват още данните на ОД „Земеделие“ в Добрич. От засетите близо 940 000 дка с техническата култура до края на октомври са ожънати над 920 000 дка при среден добив от 743 кг/дка. Слънчогледът приключи доста по-рано при резултат 285 кг/дка.