Най- големият научно- изследователски център – Добруджански земеделски институт- Генерал Тошево, организира Ден на отворените врати. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева също е поканена на събитието, което ще се проведе на 16 юни.

 
С това събитие работещите в института ще докажат, че, въпреки извършващите се в момента масови уволнения, те продължават да работят, противопоставяйки се на опитите да се разруши един научно-изследователски и семепроизводен център от национално значение.
 
От създаването си през 1951г. до днес в института са създадени над 120 български сорта, които заемат голяма част от сортовата структурата на нашето земеделие. Научно- изследователската дейност на ДЗИ към днешна дата работи върху площ от 22000 дка земеделска земя.
 
Благодарение на доказаното качество и гарантирания произход на предлаганите сортове пшеница, институтът с всяка изминала година печели все повече нови клиенти. В следствие на това опитите на частни компании, да завладеят българския пазар, заливайки го с чуждестранни сортове, е неуспешен. Фермерите гласуват огромно доверие на Добруджански земеделски институт, като закупуват семената си още през зимния период, доста преди прибирането на реколтата.
 
Тази година в началните семепроизводни звена на ДЗИ са засети общо 65 сорта зърнено-житни култури – 50 сорта пшеница, 9 сорта тритикале, 3 сорта ечемик и 3 сорта твърда пшеница. Планира се през есента сеитбена кампания на земеделските производители от района и страната да бъдат предложени базови семена от 13 сорта пшеница, 5 сорта тритикале и един сорт пивоварен ечемик. Института регистрира и нови сортове -  2 сорта обикновена пшеница (Калина и Киара), един сорт твърда пшеница (Мирела) и един сорт тритикале (Бумеранг), които ще бъдат предложени на земеделците.
 
В най- новата селекция на  Добруджански земеделски институт са включени сортовете от 2012- 2013г. - пшеница Пчелина, Рада, Косара, Ками, Катаржина и Тина, твърда пшеница Мелина и Мирабел, зимен двуреден ечемик Ахат и Яспис, тритикале Ловчанец и Добруджанец.
 
На самото събитие всички участници ще имат възможност да разгледат развитието на семепроизводните посеви на 13 сорта обикновена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик, създадени от ДЗИ. Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове


.© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!