Франция публикува указ, за да предотврати засаждането на генетично модифицирана царевица. Toва e временна мяркa, докато правителството работи за промени в националните и европейски закони, за да се осигури една по-дългосрочна забрана на ГМО, съобщава Agri.eu.  

Френското правителство, според което ГМО културите крият рискове за околната среда, се опитва да въведе нова забрана на ГМО царевица, след като Върховният съд на два пъти отхвърли подобни мерки. Късно в понеделник обаче френският сенат отхвърли предложеното национално законодателство за забрана на ГМО култури с мнозинство, твърдейки, че опитът е противоконституционен.

Правителството заяви, че указът ще влезе в сила след триседмични консултации – от 9 март. Сеитбата на царевица във Франция започва през втората половина на месец март.

В момента само един сорт ГМО е разрешен за отглеждане в Европейския съюз - царевицата MON810 на Monsanto. Отглеждането на генно-модифицирани картофи беше разрешено от Европейската комисия, но по-късно блокирано от съда.

През миналата седмица Франция беше една от държавите, които гласуваха против плана на Комисията да се позволи отглеждането на генетично модифицирана царевица 1507 на американската химическа компания DuPont Pioneer. 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!