Двойно поскъпване на картофите в рамките на година накара част от земеделците да заложат отново на тази култура, показват данни на земеделското министерство.
 
 
Тази пролет стопаните вече са засадили с картофи 51 873 декара или с близо 10% повече в сравнение със същия период на миналата година. Една от особеностите при тази култура е, че у нас често се отглежда в неблагоприятни полупланински и планински райони.
 
Производителите на картофи в страната са едни от най-потърпевшите от конкурентния внос от други държави членки на ЕС, главно от Полша и Франция.
 
В резултат от силно предлагане на картофи на пазара миналата пролет средната цена на едро е било 0,59 лв./кг, докато сега достигна 1,30 лв./кг от реколта 2018 г. Пресните картофи се предлагат на дребно по 2,45 лв./кг, а търговците на дребно по столичните пазари сложиха цени 5 лв./кг. 
 
Производители на картофи от различни райони на страната бяха сред участниците в протеста пред земеделското министерство на 22 април с искане за справедливо разпределение на субсидии в аграрния сектор и компетентна държавна политика в бранша. Решаването на техните проблеми ще бъде възложено на бъдещия пети зам.-министър на земеделие, което се очаква в близките седмици.