„Вече има предложения на цени от 330 лв./тон, а хлебната пшеница с много добри показатели дори стигна до 380 лв./тон. Това означава, че има търсене”, обобщи ситуацията на зърнения пазар Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Рекорди: До 960 кг/дка от българска пшеница в Азия

”Докога ще се запази тенденцията нагоре при цените на пшеницата, не е ясно. Търговците изпълняват договори и си набавят количества, тъй като няма стока. Не се знае обаче колко време тази цена ще остане такава", допълни още Жекова.  

В края на месеца картината ще стане по-ясна, тъй като тогава ще станат известни количествата с пшеница от Русия и Украйна, в които също бяха намалени прогнозните резултати. По-слабото производство рефлектира върху целия Черноморски басейн и съответно върху цените.

В Добруджа кампанията по прибиране на реколтата приключи при среден добив от 178 кг/дка.

Ожънати са 1 млн.213 хил.дка като общото производство за Добричка област възлиза на 216 000 тона зърно. 
При ечемика резултатите са малко по-добри – средно 305 кг/дка от общо 18 000 дка. 

"От 20 години не е имало толкова слаба реколта", коментира още Радостина Жекова. На фона на очакваните тежки разплащания с доставици за семена, препарати за растителна защита, торове и горива, ситуацията на зърнения пазар дава надежда на стопаните. 

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?