Заради високите си хлебопекарни качества българската пшеница е на почит в съседна Турция. „В сортовата листа на южната ни съседка вече са вписани 4 сорта мека и 1 сорт твърда пшеница, селектирани от нашите учени. Това са Аглика, Енола, Галатея и Лазарка“, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в град Ген.Тошево за Агри.БГ.

На финала: Зърното в Силистренска област е почти прибрано

В момента в азиатската част на Република Турция, в района на Амасия, българските пшеници поставят рекорди. 

Проф.Иван Киряков: До 950-960 кг/дка жънат земеделските стопани в Турция от сорт Енола. 

Пластичност и високи технологични и хлебопекарни качества са основните характеристики на селекцията при зърнено-житните култури на Добруджанския институт. 

В южните части на Турция, в района на Коня, се отглеждат Мерилин и Лазарка. Дългогодишните изпитания на тези сортове, започнали още през 2013 г., са показали рекордни резултати от съответно 1 138 кг/дка и 1 292 кг/дка, които официално са отбелязани при утвърждаването на сортовете в южната ни съседка. 

Според турските производители и четирите български пшеници са много пластични, производителни, качествени, устойчиви и издръжливи на климатичен стрес, допълни още проф.Киряков. 

В момента в Добруджа полетата с Енола дават по 550-600 кг/дка, а с Мерилин – 400 кг/дка. Тези резултати надхвърлят няколко пъти получените до момента средни добиви от 154 кг/дка. 

Институтът е готов за предстоящата сеитбена кампания, заяви директорът доц.Илия Илиев. Земеделските стопани ще имат на разположение базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница.

Подготвят се още и сертифицирани семена първо размножение. Общо 450 тона са семената от зърнено-житни култури и още 170 тона първо размножение, които могат да получат производителите у нас.