Земеделски производители от региона на Плевен информират, че добивите от маслодаен слънчоглед и царевица тази година са много добри. Въпреки капризите на времето и дълго продължилото засушаване в някои райони на Плевенско, към момента средните добиви от слънчоглед за областта са в диапазона от 300-350 кг/дка. Приблизително такива бяха добивите в областта и през миналата година.

 

Разликата е, че през 2012 г. изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900 лв./т, а сега търговците предлагат цени между 400 и 500 лева за тон, коментираха за Фермер.БГ земеделски производители от Плевенско. Според тях стопанската година може да се окаже критична и дори фатална за по-малките производители, тъй като те няма да могат да излязат на печалба. Причината е, че и цената на царевицата от реколта 2013 се очертава да е два пъти по-ниска в сравнение с миналата година.

 

Добивите от царевица в Плевенско се очаква да бъдат също много добри, но това няма да компенсира ниската цена. Фермерите пресмятат, че по около 120-130 лв./дка са производствените разходи при царевицата, което означава, че цена от около 220 лв./т ще удовлетвори само по-големите производители.

 

В Плевенско земеделските стопани са притеснени, че няма да имат достатъчно оборотни средства, необходими за подготовка и засяване в есенната кампания.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!