С 12% се е повишила цената на кравето сирене за година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Спрямо февруари 2013 г. цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям е ръстът на годишна база на кравето сирене, а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 3-6%.

Месото и месните произведения на годишна база поевтиняват. Цената на свинското месо пада със 7,7 на сто, а на месните продукти - с 3-4 на сто. За една година цената на зрелия фасул се е повишила с 40,8 на сто.

На годишна база цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22%. Цените на едро на яйцата и брашното през февруари тази година са с около 14-18% по-ниски.

През февруари Индексът на тържищните цени остава стабилен с минимални промени и в края на месеца е на ниво 1,472 пункта. Спрямо февруари 2013 година индексът е с 4 процента по-нисък, посочват от ДКСБТ.

Значително поскъпване на месечна база има при българските и вносните краставици, съответно с около 20 и 10 на сто. Ръст на цените през февруари е отчетен при зелето (7,5 на сто), морковите (6 на сто) и картофите (2,6 на сто). През февруари спрямо януари се наблюдава поевтиняване на доматите, като при българските оранжерийни домати то е 5 на сто, а при вносните домати намалението на цената е 11 на сто.

През февруари на годишна база картофите, българските оранжерийни краставици и морковите поскъпват с около 14-17 на сто. Цените на краставиците от внос и на зелето поевтиняват на годишна база с около 2-5 на сто.

Поевтиняване на годишна база има при доматите, като при българските то е 7 на сто, а при вносните - 15 процента. Цените на повечето плодове поевтиняват на годишна база с около 3-4 на сто, само бананите са с около 1,5 на сто по-скъпи.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!