Натискът върху ведомствените бензиностанции се засилва отново. Това заяваява в свое становище управителят на компанията за доставка на горива Дизелор Стоил Арнаудкин по повод новия проект на Наредба Н-18 на Финансовото министерство, с която собствениците на ведомствени бензиностанции ще бъдат длъжни да ги оборудват с нивомерти и касови апарати.
 
Ето и пълното становище на Стоил Арнаудкин:
 
"Министерство на финансите предложи проект за промени в Наредба Н-18, с които задължава ведомствените бензиностанции да монтират ЕСФП и нивомери.
 
Изискванията ще важат с пълна сила за стационарните резервоари, били те подземни или надземни. Мобилните резервоари (автоцистерни), които се използват за зареждане на горива за собствени нужди, ще трябва да се оборудват с ЕСФП, без да са нужни нивомери. В проекта са предвидени изисквания към инсталациите за отопление и производство, чието зареждане ще трябва да се отчита чрез средство за измерване (разходомер или нивомер), свързано с НАП чрез данъчен терминал.
[news]
Изключение се предвижда за обекти с вместимости до 1000л, които зареждат не повече от 2000л гориво на година. Определят се срокове - за стационарните резервоари до 30.06.2015, за мобилните до 30.09.2015, за отоплителните и производствени инсталации до 31.12.2015.
 
Проектът е предложен след усилено лобиране от страна на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), представляваща интересите на големите вериги бензиностанции. Логично, тъй като обременяването на ведомствените обекти на земеделски стопани и транспортни фирми с големи разходи ще обезсмисли много от тях и ще накара собствениците им да зареждат горива от бензиностанции - търговски обекти.
 
Предвижданите изисквания едва ли ще доведат до така желаното повишаване на събираемостта на косвени данъци и закърпване на бюджетни дупки. Нашето становище е, че свърването с НАП посредством ЕСФП и нивомери не помага за повишаване на контрола, а единствено натоварва икономическите субекти с ненужни разходи.
 
Съгласно последните промени на Наредба Н-18 ведомствените обекти бяха задължени да декларират редица обстоятелства, като размер на резервоарите и потребление на гориво. В сегашния проект и мотивите към него не става ясно как тази събрана информация е повлияла, за да се предлагат още промени. Не се разбира и дали тя потвърждава данните от неубедителния анализ на МФ за огромните злоупотреби на ведомствените обекти, или ги опровергава.
 
Ако преследваната цел е ведомствените обекти да станат изрядни и безопасни от техническа гледна точка, то и към момента институциите разполагат с доста механизми и действащи нормативи, на които да се опрат. Необходимо е държавата да ги използва, и да гарантира спазването на законите от всички участници на пазара - от данъчните складове, при които се начисляват и събират стотици милиони акцизи и ДДС месечно, до най-малкия потребител на гориво. Предвижданите промени в Наредба Н-18 обаче няма да помогнат за това, а само ще повлияят на пазара в определена посока.
 
Стоил Арнаудкин, управител"
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!