Тазгодишната кампания по изкупуване на прасковите е започнала на 0,65 лв./кг. Цената е същата като миналогодишната, въпреки че разходите за производство са нараснали. Това коментира кметът на сливенското село Гавраилово Димитър Андреев, който има прасковени насаждения, пред БТА.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Селото е домакин на ежегодния празник "Златна праскова", който на 28 юли за пореден път ще срещне производители, преработватели, търговци, научни институти и фирми, предлагащи препарати за растителна защита. В Сливенско се отглеждат близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара.

"Горивата са два пъти по-скъпи, препаратите няколко пъти са поскъпнали, торовете - три пъти, но цените са същите. Цената на водата на декар за поливка е 50 лева. Инфлацията "изяде" и субсидиите от държавата", заявява Андреев.

Рано е да се говори за добивите, тъй като беритбите на плода са започнали преди пет-шест дена, подчертава производителят и споделя, че в някои райони има измръзнали определени сортове, в други е паднала градушка и реколтата е компрометирана. Големите температури пък не позволяват на плода да расте.

Димитър Андреев: Метеорологичните условия през тази година не бяха благоприятни за прасковените насаждения и не се очаква много добро качество.

По думите му друг сериозен проблем е намирането на работна ръка. "В овощарството има много ръчен труд - резитба, почистване, варосване, бране. Това осигурява работа на много семейства. Тези хора обаче отиват във Франция, Испания и Великобритания, където взимат много по-високи надници", казва той. 

Сливенските овощари продължават да настояват да се уреди проблемът с ползването на специално изградената за тях база или т.нар. Пазар за плодове, зеленчуци и цветя. "Тази сграда бе изградена за производителите", каза Димитър Андреев, според когото тя се използва, за да се печели от тях чрез наеми, несъществуващи разходи за ток и вода. Той отбелязва още, че само в сливенското тържище работното време започва от 6 часа сутринта, докато в другите е неограничено. Така се образували километрични опашки от хора, които чакат да продадат стоката си.

Фермерите искат да ползват базата през сезона, а наемите да бъдат на достъпни цени. Проблемът за тържището ще бъде поставен пред земеделския министър, под чийто патронаж е празника "Златна праскова", и който е поканен да присъства, но все още не е потвърдил официално. Стопаните ще го помолят за съдействие.