Напоителни системи работят денонощно и са готови да поемат по-високите води по река Дунав, обяви в интервю за БНР директорът на дружеството Димитър Методиев. Той увери, че се вземат мерки за безопасността на населението в селищата около река Дунав. Очаква се до дни нивото на водата да се покачи до критични размери:

В момента не само, че сме готови, но се работи превантивно. Работят 21 отводнителни помпени станции, хората са денонощно на работните си места. И това нещо нямаше да може да се случи, ако не беше променен Законът за водите. Всички помпени станции работят нормално, а тези, които не работят, е, защото три години не са отделяни средства. Нямаме участъци, в които да не сме подготвени. Населението по река Дунав трябва да е спокойно, всички мерки са взети. 254 километра охраняваме и се грижим за тях. Трябва да признаем, че има места, където дигите са стари. След като вече законът е променен и имаме средства за тази година, ще започнем поетапно подсилването на тези места. Към този момент няма опасност от скъсване на дигите, увери той.

Димитър Методиев съобщи още, че е започнало поетапно изчистване на отводнителните канали. От получените 15 милиона лева за "Напоителни системи" директорът обясни, че една част са отишли за отводнаване, а друга част са отишли за погасяване на стари задължения.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!