"Качество ли? Ние се молим да запазим обема на продукцията си, а за качество не искам да коментирам. Качество няма да има." Това заяви във връзка с лошоте метеорологични условия Димитър Мачуганов, зам.-председател на УС на НАЗ в интервю за Фермер.БГ.
 
 
Г-н Мачуганов кога се очаква да започне жътвената кампания, какви са добивите и цената?
Без много шум кампанията е почти навсякъде се случва. Малки опити на първите полета с ечемик. Резултатите определено не ни радват, но това е съдбата на земеделеца. Специално в стопанствата с прилична агрикултура, 500 кг и малко отгоре не ни устройва. Изключително ниска цена, с която няма да може да си върнем инвестицията, а какво остава да се говори за печалба. Цената се спряга между 220-230 лв. от място. 
 
Как се отразиха градушките и лошото време през последните дни на културите?
С изключителна загуба за наша сметка. Застрахователите са претоварени в Ловешка област, специално там, където аз работя и представлявам колегите от НАЗ. Днес дори закъснях за УС, тъй като бях по полетата, за да оценя щетите от градушките. При нас, в Ловешко, е нещо страшно и дори невиждано до сега. 
 
Можем ли да конкретизираме в какъв % са загубите?
В моето стопанство загубите са над 50%, в случая – в две полета по 1000 дка пшеница. 
 
Как този град и дъжд повлияват на качеството на културите?
Качество ли? Ние се молим да запазим обема на продукцията си, а за качество не искам да коментирам. Качество няма да има.
 
Оптимист ли сте, че тази година мярка 4.1 и възможностите за инвестиция в напояването ще започнат?
Оптимизъм винаги трябва да има човек, защото ако има негативна нагласа, лошото се случва. Оптимизъм имам, но реално не знам дали ще е толкова добре колкото аз, като оптимист смятам.
 
 
ИНТЕРВЮ НА 
Христина ВАСИЛЕВА