Голяма част от оценителите към застрахователните дружества, които правят огледите на пропадналите площи в следствие на природни бедствия  абсолютно не са запознати и дори нямат представа какво представлява дадена селскостопанска продукция и каква част след това може да бъде възстановена.

Това каза в интервю за Фермер.БГ земеделският министър Димитър Греков, коментирайки мотивите на голяма част от българските земеделци да не застраховат селскостопанската продукция заради неизгодните условия, които получават от застрахователи.

„Абсолютно са прави всички производители, защото това, което се поема от застрахователите първо не удовлетворява напълно производителите на селскостопанска продукция. Второ – представете си, че оценката на тази застрахована продукция, се прави от същите организации, които застраховат. Няма никаква логика в това отношение. В голяма степен обезщетенията са с минимална стойност“, посочи проф Греков. Според него трябва да се създаде независима институция, която да прави оценките.

„Смея да кажа, че голяма част от тези оценители абсолютно не са запознати. Хората дори нямат представа какво представлява дадена селскостопанска продукция и каква част след това може да бъде възстановена. Смятам, че е необходима коренна промяна. Не обвинявам само застрахователите, посочи още земеделският министър.

Една от стъпките, които са предприети за квалификацията на бъдещите агрозастрахователи, е магистратура Агрозастраховане, инициирана от проф. Греков като ректор на Пловдивския аграрен университет.   


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!