Загубите на реколта няма да се отразят на зърнения баланс на страната, подчерта министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Неделя 150” на програма „Хоризонт” на БНР. Проф. Греков информира, че по данни към момента 250 000 дка са пропадналите площи след падналите интензивни валежи и очаква около 20-25% намаляване на реколтата.

 

Греков увери, че доколкото очакваната реколта е около 5 млн. тона, то намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж. Същевременно, министърът посочи, че загуби ще претърпят стопаните, въпреки че получиха субсидиите си навреме, вложиха много средства през година та и се грижиха добре за посевите си, за да получат една изключително добра реколта, но с природата трудно може да се преборят.

 

Министър Греков подчерта, че сега ще е необходима пълна мобилизация в кратки срокове за прибиране на реколтата, като около 8500 комбайна ще прибират зърното. По негова прогноза, едва ли до седмица би било възможно влизането на машините в посевите, които са наситени с вода, и ще е необходима стриктна организация за бързо прибиране след този срок и то при наличие на нормална температура.

 

Министър Греков информира, че е насрочено заседание на Консултативния съвет по зърно във вторник, като очаква в понеделник да се съберат по-пълни данни за пропадналите площи и по време на заседанието да се обсъдят възможностите за мерки за компенсиране на стопаните за напълно пропадналите площи.

 

Той посочи, че засега има изготвени 48 протокола за пропаднали площи, като по изготвянето им работят освен областните служби по земеделие и горските служби, като е необходимо и стопаните да подадат заявления за пропадналите площи.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!