„Започна кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни”, информира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за „Дарик радио”. Производителите и търговците на тютюн са заинтересовани продукцията да бъде изкупена и обработена, защото при продължителен престой тя влошава качеството си, поясни министърът. Според  него трябва да има регулаторен режим относно изкупуването на тютюна, отнасящ се до минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката.

Предвиждат се законови промени, свързани със създаване на регистър на тютюнопроизводителите с цел да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн, съобщи министър Греков.

„Аз оценявам високо вложения труд на хората, които отглеждат тютюн и той трябва да бъде оценен по достойнство”, каза още той. „Министерството на земеделието и храните не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара”, уточни министърът.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!