Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) преведе субсидиите по СЕПП и националните доплащания ( НД ) на 98,2% от бенефициентите, съобщиха днес от ведомството.

 

725 млн. лева са по сметките на земеделските стопани, съобщиха от ДФЗ. С желание да е максимално полезен на земеделските стопани и в стриктно изпълнение на поетите ангажименти към тях, от ДФЗ категорично заявиха, че вече са изплатени субсидиите на 86 199 кандидати по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и на 67 280 кандидати по схемата за национални доплащания (НДП) за кампания 2011.

 

От особено значение е фактът, че преводът на финансовата помощ се извършва преди старта на активните дейности в земеделските стопанства, което ще улесни фермерите при планиране на разходите им за обработка на земеделските площи, заявиха още от Фонда.


Размерът на изплатените субсидиите е съответно 645 млн.лв. по СЕПП и 80 млн.лв. по схемата за национални доплащания. Единичен транш в такъв размер се извършва за първи път от началото на директните плащания в България.
Оторизацията на средствата е извършена по текущите данни за допустимите за подпомагане площи. След приключване на обработката на подадените възражения в рамките на обявената процедура, МЗХ ще предостави актуализирана информация, която ще стане основа за извършване на допълнителни оторизации по подадените заявления. След обявяване на новите данни, ще бъдат оторизирани и площите, за които са установени застъпвания през 2011 и за които кандидатите са предоставили документи за правно основание за ползване на земеделските земи.


От 30 януари 2012 г. в системата за актуална справка на страницата на фонда – www.dfz.bg, кандидатите за директни плащания за площ ще могат да проверят точния размер на оторизираните суми.