На 5 август УС на ДФЗ ще гласува възобновяването на предоставянето на инвестиционно кредитиране, стана ясно по време на днешния брифинг в Министерството на земеделието. 

De minimis – вижте подпомагането по сектори

„Това е схема за кредитиране на инвестиции в земеделски стопанства, която преди години Фондът е прилагал. Тя ще бъде за целия сектор „Земеделие“. Кредитите ще са със 110% обезпечение и с лихва, за която все още вървят консултации с различни министерства. Тя ще бъде благоприятна за земеделците“, увери Десислава Танева.

Земеделският министър припомни, че на последния УС на ДФЗ бе взето решение за кредитиране на семена и торове за сеитбата на пшеница.

„Сушата е сериозен проблем и по отношение на добивите имаме най-голямо отражение. Тук завишихме нормата за кредитиране на декар – 25 лв., като лимитът на земеделски стопанин е 300 хил. лв.. Бюджетът е значително по-висок. В зависимост от интереса ние можем да реагираме и с друг бюджет“, уточни ресорният министър.

Друга важна новина от днес дойде след среща на бранша с министъра на икономиката и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР), научи Агри.БГ. Оказва се, че фермерите също могат да се възползват от кредити за оборотни средства. Те са с 80% обезпечение от държавата и само 20% от фермера. Максималният размер е 300 000 лв., а гратисният период – до 3 години.