Помощта по de minimis ще бъде разплатена между 20 и 30 август. Подаването на заявления е в периода между 10 и 20 август. Това стана ясно по време на днешния брифинг на земеделския министър Десислава Танева и браншови организации.

Плащанията по мярка COVID-19 идват преди 16 октомври

Ако няма някакви допълнителни условия по искане от бранша, плащането ще бъде извършено до 31 август. 

„А там, където има допълнителни условия по отношение на това, на какви площи да бъдат направени изчисленията на проверените от 2019 или 2020, плащането може да стане или в края на август – първата седмица на септември, или в началото на ноември“, уточни министърът.

Към момента единствено от Асоциацията на картофопроизводителите е постъпило предложение de minimis да бъде предоставен на площи, регистрирани в Агенцията по храните. Там е необходимо време за още малко изчисления, така че ставката засега не е ясна. 

„Това е въпрос на решение на самата браншова организация. Към момента извън картофите, които поискаха друга демаркация, няма друго постъпило предложение за условия, които предполагат по-късно изплащане“, каза Десислава Танева.

За животновъдите, които търпят загуби заради сушата, помощта е в размер на 25,660 млн. лева за всички категории животни. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хиляди. Близо 19 млн. лв. ще получат производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя заради щети от сушата и за покриване загуби на доход във връзка с пандемията, причинила свиване на пазарите и спад на цените. Потенциалните бенефициенти са над 24 хиляди.

Подпомагане ще получат и производители на плодове и зеленчуци, които са заявили пропаднали площи под 100%, което се прави за първи път. При кайсията пропадналите площи по заявени протоколи само достигат 35% от всички насаждения. 

Утре на УС на ДФЗ ще бъде взето решение за конкретните ставки. Предложенията засега са следните:

Дребни преживни животни
  • 15 лв. до 200 животни и 10 лв. над 200 за тези под селекционен контрол;
  • 10 лв. за всички по ПНДЖ3.
Млечни крави
  • 40 лв. до 50 животни;
  • 20 лв. над 50 животни.
Месодайни говеда под селекционен контрол

Ставката е твърда - 110 лв. 

Биволи

Ставката е твърда - 80 лв. 

Пчеларство

Бюджетът за подкрепа е близо 5 млн. лв. 

Плодове и зеленчуци

Подкрепата е близо 19 млн. лв.

Вземат се предвид площите или броят животни, оторизирани за 2019 г., но не повече от заявените за 2020 г.

Министър Танева отново припомни, че България се възползва от възможността да прехвърли 70 млн. евро от ПРСР 2021 към директни плащания за кампания 2020. 

С минимум 12% ще бъдат увеличени ставките за обвързаната подкрепа на плодове и зеленчуци. Реалният праг ще стане ясен след приключване на проверките, които текат в момента.

СЕПП ще нарасне с поне 9%. 

По това прехвърляне увеличение няма да получат единствено 4 направления, които са с достигнати количествени лимити по обвързана подкрепа. 

„След неколкодневни разговори, включвайки увеличението, което ще получат всички бенефициенти по обвързаната подкрепа, а тези с количествени лимити не могат да се възползват, плюс разпределение на остатъчни средства и по повод на затруднения със сушата, за сектор „Животновъдство“ допълнително ще бъде разпределен по обичайния de minimis 25 млн. 660 хил. лв. на всички категории животни“, уточни земеделският министър.