Мярка 6.4 обикновено се свързва с къщите за гости. Тази мярка не сме я предвидили да я отваряме тази година – категорично го обявявам. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Международен икономически форум Ямбол 2016, предаде Фокус.

 

„За следващата година мярката и нейните условия ще бъдат предмет на обществен дебат по отношение в какъв вид този тип инвестиция може да бъде допустима”, заяви министър Танева.


„ В никакъв случай няма да повторим разпределението на бюджета в отделните видове инвестиции за неземеделски дейности, което се случи в стария програмен период”, уточни Танева.


„Кога би следвало да бъде допустима една къща за гости”, попита министър Танева и уточни, само тогава, когато районът, в който се изгражда е район, селище, община, които по статистиката и икономическото развитие е основният поминък – алтернативният туризъм.


„Всичко останало в някои случаи компрометира тази мярка и не бихме допуснали друг такъв риск”, добави земеделският министър. "Аз от една страна съм атакувана за къщите за гости, които в този мандата, аз го заявих и в началото, че в този вид няма да го допуснем, от друга страна - защо не сме пуснали къщите. Всеки има различен вид мнение – това е много интересна тема.

 

На „Фейсбук” си също получавам писма, кога ще отворим къщите за гости. Мярка 6.4 е с много възможности и това не са само къщите за гости. Това са всеки тип друг бизнес – в услуги, производство, в селските райони, които не са земеделски дейности. Ние трябва да дадем възможност за създаване наистина на заетост и икономика различна от земеделската в тези селски райони с помощта на тази мярка, предвид слабости, които се допуснаха в къщите за гости”, каза още министърът на земеделието и храните.