Министърът на земеделието Десислава Танева посети стопанство с 200 декара ечемик, пострадали от унищожителната градушка в района на Свищов. Тя увери земеделския производител, че ще бъде компенсиран за щетите, съобщи пресслужбата на министерството.
 
 
Утвърдените средства за подпомагане на фермерите при природни бедствия тази година са 4 млн. лв., като вече са изплатени обработените протоколи за миналата година. 
 
Практиката показва, че обезщетенията, които се плащат по тази помощ, не са надхвърлили 2,5 млн. лева. Изводът е, че предвидените за тази година средства са напълно достатъчни.  
 
,,По прогноза очакваме в средата на юни да приключи градоопасния сезон и земеделските стопани ще бъдат компенсирани, съгласно правилата на тази помощ“, каза Десислава Танева.
 
 
Двамата с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ посетиха засегнатите от обилните валежи села Морава и Драгомирово.
 
,,Голяма част от землището на село Морава е под вода и тук ще има вероятно най-много пропаднали площи”, каза министър Танева. 
 
На среща със земеделски производители тя съобщи, че през последните две години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа.
 
 
„Към момента протиградовата защита обхваща 17 хил. дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Самолетният способ ще бъде възможен при изграждане на национална система на територията на цялата страна. За да работи системата, трябва да има споделена финансова отговорност и консенсус между държавата и земеделските стопани“, подчерта Танева.  
 
Според нея по този начин ще бъде постигнат оптималният модел на противоградова защита и ще се минимизират загубите за производителите.