Държавата не е регулатор и не следва да бъде регулатор на пазара на тютюн, нито да определя пазарните условия, при които да се извършва тази търговия. Това коментира пред журналисти в Златни Пясъци министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод протестите на тютюнопроизводители за неизкупения тютюн на сорт Бърлей, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
„Знаете, че с промени в Закона за тютюна през първия мандат на ГЕРБ, този пазар беше напълно  регулиран. Ние сме в комуникация с браншовите организации, представили сме промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия в посока единствено и само изготвянето на правила и регулация относно операторите. Политиката е ясна, както европейската, така разбира се и националната, която следва европейските политики“, коментира министър Танева.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Европейско подпомагане за тютюна като политика няма. Единственият инструмент, който държавата може да прилага и го прилага, това са националните доплащания, които до 2020г. разбира се са намаляващи и от 2021г. и тази помощ не може да се предлага. Тоест самият тютюнопроизводител трябва или да се ориентира към сорт със съответното качество което има пазарна цена и може от това да генерира доход и да издържа съответната фамилия или да потърси допълнителни източници на доходи от земеделски дейности, които по Програмата за развитие на селските райони в този програмен период са достатъчно възможни като обхват. 
 
Танева посочи, че тютюнопроизводителите могат да се възползват от тематичната подпрограма за малките фермери. Те могат да се възползват от нея и да имат допълнителни доходи, за да не се получава винаги това напрежение. „Все пак искам да кажа, че вероятно има причини за това, че 10 % от тютюна не е изкупен и тези причини се крият в самите търговски взаимоотношения, съгласно договарянето между тях, между купувач със съответните площи, количества и изкупвачи“, коментира Танева. 
 
Ние сме предложили промени в закона, в които държавата по скоро би била един арбитър в този смисъл със съответните задължителни договори между тях. Но отново и неизпълнението на съответен договор, държавата по никакъв начин не може да се намеси в напълно свободни търговски отношения, които са между производителя на зърното и изкупвача също и пак си имат съответни органи, които са по общото право. Ще се опитаме с тези промени да има по-голяма яснота и сигурност. 
Всичко останало наистина е решение, какъв вид земеделска дейност ще извършват и по отношение на тютюнопроизводството с ясното съзнание, че 2020г.  няма да има възможност за каквото и да било подпомагане и тогава произведеният тютюн трябва да е от сорт и качество които имат и съответната цена.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!