На 3 юни, ден след като Държавен фонд „Земеделие“ обяви, че над 35, 6 млн. лева са наредени по сметките на биопроизводителите, все още имаше фермери, които бяха получили само част от парите си или въобще нямаха плащане по мярка 11 „Биологично земеделие“. 

Субсидии по мярка 11: ДФЗ преведе 35,6 млн. лева

Много от тях го отдават на все още неизчистени проблеми с биорегистъра. На въпроса така ли е, земеделският министър Десислава Танева обясни следното пред журналисти:

„Всеки, който не е получил плащане по мярка 11, може да ни информира. Ще бъдат извършени проверки и ако му се полага, той ще си го получи. За съжаление, да, има проблеми с биорегистъра. Първата ни подготовка за плащане беше още миналата седмица, но се оказа, че на едно сертифициращо лице в част от клетките с информация за плащане липсваха данни. Там има проблем“, каза Десислава Танева.

Тя увери, че след приключване на кампанията по директни плащания ще бъде сформирана работна група със задание да се подобри функционалността на биорегистъра.

Министърът: „На практика почти на ръчен режим бе направено всичко, за да може да се плати на биопроизводителите.“

Потърпевш от неуредици в системата са и читатели на Агри.БГ. Един от тях – Александър Петров, пише следното на редакционната ни поща:

„Как точно стоят нещата с неплащанията за Мярка 11? Няма да влизам в подробности, но при напълно изрядна номенклатура – биорегистър, ДФЗ проверки по Натура 2000 и кръстосано съответствие, СЕУ и сертифициращ орган по договор, да нямам плащане, не се връзва! А ако все още не е извършено плащане, защо се пускат заглавия и обявления ,че плащането е извършено?!“, недоумява биопроизводителят.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Танева за мярка 11: Плащане идва в края на седмицата

ДФЗ за мярка 11: Плащането е заложено за периода от 20 май до 20 юни

Танева: Субсидиите по мярка 11 идват на 2-3 юни