Неприятен инцидент развълнува неприятно фермерите в Италия. Около 50 крави в района на Кунео се натровиха по време на паша. Високите температури и липсата на дъжд са превърнали соргото в смъртоносна отрова, пише Agrointel.

Безпощадна жега уби хиляди говеда в Канзас

Поради тежката суша, която мъчи Италия от няколко седмици, соргото е развило токсини, които са смъртоносни за животните, обясниха източници, цитирани от агенция ANSA.

Миналия уикенд Джакомино Оливеро, собственик на ферма, извежда стадото на паша. Както обикновено, едрият рогат добитък започва да пасе на поляна, близо до конюшните. Не след дълго една от кравите пада на земята, гърчейки се.  

Беше сърцераздирателно. Видях как кравите се борят да дишат и след това умряха, разказва животновъдът, цитиран от изданието La Stampa.

От най-голямата италианска селскостопанска асоциация Coldiretti не се забавиха да успокоят фермерите. Техни представители от клона им в Кунео заявиха, че става дума за "изключително рядък случай".

От асоциацията обаче допълниха, че не е изключено да има още такива случаи. Възможно е тази година страната да регистрира най-голямата суша от 70 години насам.

В момента ветеринарите разследват причината за трагедията, но се смята, че кравите са умрели от отравяне със сорго, зърнено растение, избрано от фермера като храна за животни, тъй като е устойчиво на суша.

Поради сушата соргото е развило циановодородна киселина - токсично вещество, което е смъртоносно за говеда и други преживни животни. Когато животното погълне растението, токсините засягат централната нервна система и провокират сърдечно-съдов колапс и по-късно смърт от задушаване.

Загубите на Джакомино Оливеро се оценяват на приблизително 150 000 евро. В знак на съпричастност местната общност организира набиране на средства.

Елия Далмасо от Кунео, отскоро президент на асоциацията на животновъдите в Пиемонт и Лигурия, каза, че фермерите знаят, че соргото и царевицата могат да произвеждат токсини, когато са подложени на воден стрес.

Тези, които отглеждат крави, знаят това добре, но никой не е очаквал толкова сериозни последствия, пише Corriere della Sera.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Диви свине потърсиха разхлада на плажа

Производител за ливадната пеперуда: Оставиха ни на произвола на съдбата

Тежки времена: Фермери хранят козите с фуража за зимата