Не за първи пит Агри.БГ представя мнението на животновъди, че дистанционният контрол не е приложим или има нужда и от допълнителни проверки на място що се отнася до планинските райони. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Така смятат и животновъдите от Смолянско, където за първи път тази година този метод се прилага тестово. 

“Оказва се, че ако човек има 100 парцела, 50 от тях се нуждаят от проверка на място, защото се получават едни големи сенки при снимането. Нищо не се вижда в парцела. С колегите сме го обсъждали, че този контрол - дистанционният, за нашия район не е приложим”, каза животновъдът Анастас Данчев. 
 
Причината са ясни - в тези райони има гори, теренът е пресечен, а имотите са маломерни.  

“Ако е много голям имот, дори да има сянка по края, горе-долу разликата ще е малка. Но при малка ливада - 2-3 дка, наоколо като има високи дървета, на снимката пада голяма сянка и все едно е гора. Там не личи, че има ливада”, обясни Иван Механджийски, който също отглежда животни в района.  

Анастас Данчев: Ние държим да си продължим по стария начин, с проверка на място. 

Иван Механджийски: Да си има проверка от Техническия инспекторат на място, защото най-точно, според нас показва какво е. 

Межанджийски даде пример със своя нива. “Тъй като тревата е различна - това е било нива преди 20 години. И тревостоят в самата нива е различен от тревостоя наоколо. И на снимката едното излиза в един цвят, другото - в друг цвят. 

На места където е по-влажно - също. Имаше снимки, направени в жегата. Всичко е изгоряло, а примерно 20 дка с повече влага - там е зелено. Пак е в различен цвят и това подрежда проверяващите. Като се отиде на място и се видя, стана ясно. Но само на сателитната снимка бяха подведени хората”, обясни стопанинът. 

Анастас Данчев даде и друг пример - когато имотът се разделя на два парцела за паша. Там, където животните са изпасли тревата на снимката изглежда жълто петно. 
“А съседното е зелено. И проверяващите започват да се съмняват като видят жълтото”, добави фермерът. 

Иван Механджийски: Хубаво е да има и проверки на място.  Няма как като е минал самолета всичко да е изпасано към този момент. Личи си кое е пашувано, но ако всичко е изпасано, какво ще пасем като мине проверката. 

Това е поредното мнение на животновъди, че по този начин проверките на земеделските имоти не дава резултат. 

Системата за наблюдение използва заснемания на площите от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно. 

Идеята е по този начин да се обхванат всички площи. През миналата година, тогавашният изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” - Васил Грудев заяви, че системата ще позволи да бъдат елиминирани разликите между допустимите и декларираните площи, дължащи се на разлики в измерванията.

Само че очевидно тестовете не показват това. Питаме се, дали все пак не би могло да бъде измислено по-гъвкаво прилагане, за да се отчита реално ситуацията?

Заради пандемията, Европейската комисия ускори идеята си проверките във фермите да стават от разстояние. Затова през май Комисията прие  правила, с които дава по-голяма гъвкавост на системите за контрол, свързани с изплащането на субсидии по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). 

Тези правила целят да облекчат административната тежест на националните разплащателни агенции. Те позволяват да се заменят посещенията във ферми с алтернативни източници на доказателства, включително сателитни изображения или геомаркирани снимки. 

Въпреки опасенията на българските животновъди, според Комисията, тази мярка осигурява надеждни проверки, ограничава движенията и свежда до минимум физическите контакти между фермери и инспектори.

Освен това правилата позволяват на държавите членки да отложат проверките, в случай че има ограничение за движение заради пандемията.

Целта е да се намали броят на физическите проверки на място, свързани с мерките за площ и животни при директни плащания и развитие на селските райони, инвестиции за развитие на селските райони и пазарни мерки за плодове, зеленчуци, пчеларство.
Правилата се прилагат със задна дата от началото на 2021 г.