Комисията по Земеделие и храни разгледа и прие три законопроекта, които предлагат промени в изискването за монтиране на нивомери и фискални устройства на съдовете за горива на земеделските производители. Това съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова. 
 
Според първия законопроект на Румен Христов и Мартин Димитров се предлага тези земеделски производители, които имат съдове за съхранение на горивото до 10 тона и годишна консумация, ненадвишаваща 15 тона, да не прилагат изискванията за нивомери и фискални устройства. „Това в общи линии обхваща малките земеделски стопанства. В Асоциацията членуват земеделци с 2000 – 3000 дка земя, които казват, че им е финансово невъзможно да отделят средствата за монтиране на устройствата“, посочи Тодорова.
[news]
Вторият законопроект е на Румен Йончев, като в него се посочва алинея 8 от чл. 118 (която касае монтирането на ЕСПФ и нивомери – бел.ред.) да не се прилага за лица, които извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди, като тези съоръжения, техника, машини подлежат на регистрация по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника (Закона за КТИ). „За нас това е най-изчистеният вариант“, посочи Тодорова.
 
Третият законопроект на Валери Симеонов и група народни представители предлага алинея 8 от чл. 118 да не се прилага от лице – получател по доставка на течни горива, което е регистриран земеделски производител. „Ние целим именно това, но така записано з Закона, това може да се заобикаля, защото при проверки на НАП са устаовени лица, регистрирани като земеделски производители, извършващи продажби от съмнителни съдове, а реално изобщо не са земеделски производители“, обясни Наталия Тодорова. Тя допълни, че в тази връзка, ако се приеме предложението за регистрация по Закона за КТИ, което доказва наличие на земеделска техника, ще се гарантира, че лицето е земеделски производител.
 
И трите законопроекта са приети от Комисията по Земеделие в Народното събрание и ще бъдат изпратени за раглеждане в Парламента, след което ще стане ясно кой от тях ще бъде допуснат до Пленарна зала. Очакванията на НАЗ са, че най-вероятно предложението на Румен Йончев ще бъде допуснато за разглеждане, а именно -  да не се прилага за лица, които извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди, като тези съоръжения, техника, машини подлежат на регистрация по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника (Закона за КТИ).
 
Стачната готовност на НАЗ срещу въвеждането на нивомери и касови апарати на съдовете за горива на земеделците остава. Според сега действащата Наредба, земеделските стопани са задължени до 31 октомври да оборудват „ведомствените бензиностанции“ с нивомери и ЕСПФ. „Тези законопроекти могат да се проточат много дълго във времето, така че ние оставаме в протестна готовност! Работим по организацията на протестите и ако междувременно се случи нещо, с най-голяма радост бихме възприели такава новина“, коментира изпълнителният директор на НАЗ. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!