„Качеството на оранжерийните продукти – гаранция за здравословна храна“. Под това мото се проведе първият по рода си Ден на отворените врати, организиран от Асоциацията на оранжерийните  производители на тържището в пловдивското село Огняново.
 
„Неслучайно направихме този ден на отворените врати, за да срещнем производители и потребители и да им покажем предимствата на нашите зеленчуци. Те имаха възможност да опитат хубави български домати и същевременно да опитат домати от контрабандния внос. Това са домати, които пристигат от 3000 км – пътували са една седмица и не са мръднали... Няма как те да имат същите качества“, коментира пред Фермер.БГ Красимир Кичуков, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). 
 
15 оранжерии от страната изложиха и предоставиха за дегустация своя продукция.  „Презумцията на нашето мероприятие беше да покажем, че ние сме живи, че този сектор съществува, че го има повече от 100 години и, че има място в българското земеделие. Целта ни беше да покажем, че българското оранжерийно производство и безопасността на храните, които произвеждаме – домати и краставици“, допълни Кичуков.
 
По думите на Кичуков е необходимо да се засили контролът върху вноса на зеленчуци: „Не може да влизат домати на 40 ст./кг. Съгласете се, че трябва да се плати ДДС, транспорт, кашони. Не могат да тръгнат на 20 ст., така че тук става дума за контрабанда.“. Кичуков допълни още, че е необходимо и по-високо субсидиране на сектора, за да бъде конкурентен той на вносните зеленчуци. 
 
Очаквайте интервю с Красимир Кичуков по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!