Демонстранти с плакати "Петък 13-и щастливия ден за Общата селскостопанска политика ( ОСП ) ли е?" посрещнаха еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, преди днешната му реч в рамките на Конференцията за измененията в ОСП в периода 2014-2020 година.

 

Протестиращите, които бяха облечени с костюми на крави се събраха в Брюксел по повод предвижданите "зелени реформи" в бъдещата ОСП на ЕС.

 

По време на откриването на днешния обществен дебат, еврокомисаря Дачиан Чолош заяви, че иска дискусиите за бъдещата ОСП да бъдат поставени като въпроси на масата от всички заинтересовани страни и при решението каква да бъде политиката на ЕС за аграрния сектор до 2020-а година, да бъдат взети под внимание всички ключови въпроси.

 

Всички предложени и коментирани текстове, сега са на масата: предложения на Комисията, четирите проекта от парламентарните доклади, както и значителния напредък, постигнат от Съвета на ЕС. Комисията, разбира се, ще присъства в про-активен начин да се гарантира, че крайният достигнат компромис е положителен.

 

" Тази реформа не е предназначена само за бъдещето. Нейните резултати биха могли да имат положително въздействие и сега, в контекста на икономическата криза.", категоричен бе еврокомисаря по земеделие и селски райони.

 

ОСП може да бъде един от ключовете за икономическото възстановяване, което води до създаването на работни места и генериране на устойчив растеж в много европейски региони. През 2011 г. в ЕС в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост са изнесени стоки в еквивалентна стойност на повече от 1000 самолета. В някои държави-членки се наблюдава и подновен интерес за инвестиции в областта на селското стопанство по време на кризата, добави Чолош.

 

"Някои считат, че ние сме отишли ​​твърде далеч в предложенията за реформи, други вярват, че не сме стигнали достатъчно далеч. Има аргументи от всички страни.", заяви Дачиан Чолош.

 

Европейската комисия определи следните предложения за да намери правилния баланс в различни области и да се вземат предвид ключовите очаквания, изразени по време на обществения дебат през 2011:

enlightened

1. подкрепа на производството на храни в Европа. Това ще доведе до подкрепа за активните земеделски стопани, чрез пазарни мерки, които поставят акцент върху ролята на организациите на производители, и основен стремеж за насърчаване на научните изследвания и иновациите;

2. защита на природните ресурси. Това е взето предимно в предложението за подкрепа на устойчиви земеделски практики, свързани с директните плащания, както и агро-екологични мерки;

3. справяне с предизвикателствата, произтичащи от отварянето към световните пазари, с нов инструмент за справяне с колебанията на цените и приходите;

4. поддържане на  териториалните корени на селското стопанство. Това включва подкрепа на най-уязвимите райони и по-добра организация на земеделските стопани, подкрепа за местното селско стопанство, къси връзки за пускане на пазара и продукти с високо качество от директни продажби;

5. възползване максимално от разнообразието на европейското селско стопанство. Това призовава за по-справедлива, по-добре разпределена подкрепа, но също така включва отварянето на земеделските програми за преструктуриране в рамките на втория стълб на земеделските производствени сектори и структури, и пазарни механизми, които са били изолирани, към днешна дата в рамките на ОСП;

6. справяне с предизвикателството на застаряването на населението в селските райони. Комисията предлага засилена подкрепа за млади фермери;

7. опростяване на ОСП. ЕК предлага въвеждане на плоска ставка за финансиране на малките стопанства.

 

Дачиан Чолош

 

" Целта на промените в ОСП е да има гъвкава система заедно с общи основи, които ще ни дават възможност да се придвижваме напред в обща политическа посока и да се избегне риска за нарушаване на конкуренцията и дискриминация.", отбеляза в своята реч Еврокомисаря Дачиан Чолош и допълва : "Това, за което ние говорим, в крайна сметка е за точния баланс между подкрепа на модернизацията на европейското земеделие и уважаването на местните традиции, без никакви предубеждения по отношение на един единствен модел. От наша гледна точка, целта е да се въведе промени, които да са взели под внимание всички  социални, икономически, бюджетни и политически ъгли.

 

" По отношение на "позеленяването" на ОСП и в предвид, че ЕК представи работен документ по време на преговорите, съм готов да призная усилията на всички, които осъзнаха предложенията, които всъщност касаят повече моменти, отколкото единствено опазването на околната среда. По същия начин, по отношение на управлението на пазарите: пазари, които са все по-несигурни,  биха могли да обезкуражат земеделските производители или пък да ги подтикне към прекомерна интензификация на земеделското производство, ЕС трябва да осигури силни отговори и решения на тези промени, чрез новата ОСП!.", категоричен бе Чолош.

 

конференция 13-и петък - ОСП

 

" Ние ще се движим към по-голяма роля за частните заинтересовани страни чрез организации на производители и междубраншови организации. И второ, ролята на държавните органи при спешни ситуации, ще бъде засилена. Ние също ще работим и в други области, за да укрепим конкурентоспособността на селскостопанските сектори, както и в по-широкия контекст на преразглеждане на ОСП. 

[news]

 

Заедно с комисар Барние, ние ще се работим върху функционирането на веригата на хранителните доставки. Това също е въпрос на устойчивост, за всички сектори на селското стопанство, от малки ферми, снабдяване на техните местни райони...до  големи стопанства, които търсят реализация на европейския или световен пазар. Дебатите днес ще дадат важна възможност за нас да се обсъдят всички аспекти, свързани с устойчивостта на селското стопанство (икономическа, екологична и социална), в дух на конструктивен диалог и с проактивен подход, заяви още Дачиан Чолош.

 

Общетсвен дебат за ОСП

 

CAP 2014-2020 greening reform


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!