Днес вече излезе официалната информация от Прокуратурата, че деканът на земеделския колеж в Пазарджик и Бивш кмет на Панагюрище и Стрелча, Иван Естатиев е задържан за 72 часа за съвкупление с безпомощна непълнолетна. 16-годишното момиче, подало жалба срещу бившия кмет, е разпитано в присъствието на психолог.

 

 

Според данните на разследването до този момент на 15 януари в хотел „Стрелча” Иван Евстатиев се е „съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години, като то е привел в безпомощно състояние. Момичето е 16-годишно, а според непотвърдени източници то е дъщеря на бивша секретарка на Евстатиев.

 

Разследването е по член 152, ал.2, т.1 във връзка с ал.1, т.3 от Наказателния кодекс. Иван Евстатиев е задържан за 72 часа Пострадалото от престъплението момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог.

 

По делото са разпитани и на други свидетели. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, както и химическа експертиза за установяване концентрацията на алкохол. На местопрестъплението е извършено претърсване и изземване, при което са иззети множество веществени доказателства.

 

Според неофициални източници, Евстатиев е поканил момичето в хотела, а сексуалното посегателство е извършено, след като компанията изпила голямо количество алкохол. Иван Евстатиев е бивш кмет на Пазарджик и на Стрелча. В момента е декан на земеделски колеж.

 

През 2004 г. Иван Евстатиев беше замесен в сексскандал. Непълнолетни проституиращи момичета, свидетелки по делото на Киро Лозенеца, дадоха показания пред съдия, че са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик и белоруска делегация, гостувала в града. Момичетата са били разпитвани в полицията по делото на Киро Лозенеца, задържан тогава в следствения арест по обвинение за сводничество и укриване на данъци. Лично кметът е поръчал проститутките на Киро Лозенеца, а след това е платил за услугите им.

 

През 2008 г. Иван Евстатиев се простреля с личното си оръжие и оцеля по чудо. Тогава бе разпространена информация, че инцидентът е станал случайно.