След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектор „Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза“. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на среща със земеделски производители в Петрич. 

ДФЗ изплати 22 млн. лв. по de minimis за животновъди

В момента се извършват проверки на подадените заявления. 

„22 млн. лв. вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. Над 4100 пчелари също усвоиха средства по de minimis у нас“, поясни министър Десислава Танева. 

По думите й, по отношение на контрола, проверките са завишени в пъти повече спрямо изискванията по Европейския регламент. 

„Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни членки“, изтъкна Десислава Танева и допълни, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители. 

По време на визитата си в Пиринско земеделският министър се срещна и с животновъди в Разлог. Данните сочат, че за Област Благоевград са одобрени 455 проекта по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР). Инвестициите са на стойност близо 128 млн. лв., от които около 13 млн. лв. са по общински мерки.