Качеството на кайсиевата реколта в Силистренско ще се влоши заради дъждовете от изминалата седмица. За това съобщиха пред Фермер.БГ производители от водещия регион по производство на кайсии в страната.

„Реколтата е богата що се отнася за количество. Като качество беше много добра до дъждовете. След падане на дъждовете първо всички узрели кайсии се напукаха, над 50-60% паднаха на земята, заради проливния дъжд с буря. Това, което остана по дървото, се напука. По-късните сортове, които бяха по-зелени, са в много добро състояние поне за сега. Трябва да започнем прибирането им до 2-3 дни“, разказа Велика Стоилкова, агроном и председател на Земеделска кооперация Нива-93, село Професор Иширково, която отглежда 1300 дка кайсии.

„Кайсиите тази година са с изключително добро качество – с много висока захарност, чисти, нямат сачменки, нямат болести... Проблемът е, че се напукаха и сега ще ги продадем за ракия, заради което ще получим и по-ниска цена, обясни председателката на кооперацията. Дъждовете в региона продължават, всеки ден превалява и това пречи за беритбата. Но най-сериозният проблем е, че няма реализация, каза Стоилкова.

Произведените кайсии ЗК „Нива-93“ реализира основно на българския пазар, въпреки свитите обеми: „Реализираме предимно за хладилници, с предварителни уговорки и договори. Обемите, които изкупуват обаче, са свити 50 на 100. За сокове няма изкупуване. Износ не можем да правим по понятни причини, че продукцията има проблеми с качеството. Реализираме и за ракия, където фабриките са задръстени и там също е блокирано изкупуването“, посочи  Велика Стоилкова.

„Цените, които са за вътрешния пазар и за хладилниците, са запазени такива, каквито бяха последните няколко години. Ние ги оценяваме като ниски, но поне са запазиха. Падна цената за ракия поради факта, че 50 на 100 от производството отива за ракия, а тази година има добро производство не само при нас – всички градини са добре натоварени. И при тях е същото положение. И при тях долу-горе 50 на 100 отива за ракия“, обясни предсдетелката на ЗК Нива-93 Велика Стоилкова. От кооперацията очакват тази година да покрият разходите си за производство.

Силна година, но влошено качество на част от продукцията заради дъждовете, отчита и Калин Тодоров който има лично стопанство с 4-годишни кайсиеви насаждения. Преди дъждовете качеството на кайсиите беше много добро, но сега някои от сортовете завяхват горе на клоните. Според Тодоров количеството на кайсиите няма да намалее, но се влошава качеството: „Аз си мисля, че като килограм няма да намалят, качеството ще намалее и ако фермерът е планирам да продава  по 1 лв със сключени договори, сега вече губи качеството и всичко ще отиде за ракия, а цените също значително ще паднат – преди седмица бяха 32 ст за килограм за ракия, а сега може би има по 20 ст на едро, коментира производителят.

Като основен разход в производството на кайсии фермерите отчитат препаратите за растителна защита, следвани от горивата.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!