Сектор „Плодове и зеленчуци“ иска да получи възможността да кандидатства за държавна помощ за купуване на мобилни инсталации. Както Фермер.БГ вече писа, предложението бе обсъждано с експерти от ресорното ведомство. 14 браншови организации и съюза изпратиха официално своето становище по въпроса. Сега всичко останало зависи от Министерство на земеделието, храните и горите.
 
 
Браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ настояват за държавна помощ, подобна на тази, която предстои да бъде нотифицирана за мобилни мандри и кланици. Тя обаче да им даде възможност да купят мобилни инсталации. 
 
Трите вида инсталации, полезни за производителите на плодове и зеленчуци и за които ще настояват да получат държавна помощ, са инсталация за охлаждане и замразяване на плодове и зеленчуци; инсталация за директни сокове, пулпове и пюрета и за инсталация за сушене на плодове и зеленчуци. 
 
„Производителите на био и конвенционални плодове и зеленчуци, с поставените критерии по мярка 4.1, бяха лишени от възможността да наберат необходимите точки за успешна реализация на  микро проектите си. Приветстваме идеята за държавни помощи за мобилни инсталации. По този начин ще има възможност производителите на Плодове и зеленчуци да внедрят мобилни инсталации, за да си подобрят  реализацията на първокачествената продукция и да намалят обема. Освен това и да увеличат срока на съхранение на второкачествена и бързо разваляща се на полето продукция от плодове и зеленчуци“, пише в писмото до зам.-министър Вергиния Кръстева. 
 
Една от тези инсталации струва между 50 000 и 70 000 евро, като от сектора казват, че искат да получат тази държавна помощ при същите условия, каквито са прецизирани и при помощта за мобилни кланици и мандри, а именно – 50% от инвестицията да се поеме от страна на държавата. 
 
Според браншовите организации, допълнението в схемата за държавни помощи ще облекчи работата на земеделските стопани, производители на био и конвенционални плодове и зеленчуци , по време на беритбената кампания.
 
Освен това производителите остават в очакване дата за подписване на меморандум между сектор "Плодове и зеленчуци" и МЗХГ.