Забавянето на плащанията към земеделските производители ще мултиплицира загубите, които ще напаравим при производството през тази година.

Това каза председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов по време на дискусия, в която се включи министър Мирослав Найденов в рамките на Националната среща на земеделските проиѝводители.

Изненадан съм от това, че за неплатените субсидии се чуват аргументи само в подкрепа на това какво ще изгуби държавата. Не се говори за това какво ще изгуби секторът, правейки компромиси с производството – влагане на по-малко торове, купуване на по-малко семена, невъзможност за обслужване на селскостопанската техника.

Министър Найденов посочи, че подкрепя мнението на земеделските производители. В Министерски съвет обсъждахме вариант какво ще ни струва в чисто икономически план забавянето на субсидиите. Тежко е да застана пред вас и да ви обяснявам какво коства емитирането на дълг, защото това не е моя работа, посочи Найденов.

„Аз заставам пред вас и ви казвам най-отговорно, че такава е ситуацията в момента. Разбирам решението ви за протест, правителството работи върху възможността да бъде изместено плащането по-рано от този срок.”, допълни министър Найденов.

По думите му Министерството на земеделието и храните чрез Държавен фонд „Земеделие” още на 21 януари е заявило информацията относно  директните плащания за единица площ, за да бъде изплатена субсидията на зърнопроизводителите. Той уточни, че в петък министърът на финансите Симеон Дянков е потвърдил думите на зам.-министъра си Владислав Горанов, че готовност за изплащане на голяма част от субсидиите ще има след средата на месец март.

Това забавяне се налага поради недостиг в националната хазна, вследствие на  изплатените 2 млрд. евро за покриване на външен дълг от времето на Милен Велчев. Друга причина са направените промени в данъчното законодателство, които позволяват фирмите да изплащат своите данъци разсрочено, посочи министър Мирослав Найденов.

Видео по темата гледайте във Фермер.БГ ТV:




 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!