Даниел Минев е председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО). Компанията, която управлява –Интерагри България, е член на авторитетната неправителствена организация. В интервю, специално за изданието на Трактор.БГ AgriTech Market 2019 той коментира пазара на техника, предназначена за селското стопанство. 
 
Изтеглете БЕЗПЛАТНО AgriTech Market 2019
 
- Г-н Минев, каква е картината на пазара на агротехника през 2018-а година?
По отношение на техниката, през 2018-та година нивото на новорегистрирани трактори се запази много близо до 2017-та с лек спад от 2%. При зърнокомбайните има значителен ръст от 25%, но да не забравяме, че обема от 198 зърнокомбайна все още е крайно недостатъчен, за да говорим за някакво значимо обновяване на парка. Заслужава си да се отбележи по- значителният ръст от 30% при телескопичните товарачи и 64% при челните товарачи за трактори.
 
- Какви са мотивите за избор на машина от страна на земеделците?
Много често, основен мотив е минимална първоначална инвестиция, което може да бъде много грешен и скъпо струващ подход. Инвестицията в техника не е еднократна покупка, за да се взема решение само на база на цената на техниката. Много е важно земеделците да си изберат партньор на когото могат да разчитат. Не по-малко важно е и да направят пълна оценка на цялостната стойност за притежаване на техниката, т.е. освен първоначалната инвестиция, също така експлоатационните разходи за съответната техника за целия период, за който възнамеряват да я употребяват, разходите за гориво, консумативи и т.н.
 
Същевременно важно е да се отчетат и факторите, които водят до спестяване на разходи като удължена гаранция, спестяване от икономия на горива (много голямо перо, когато става дума за 5 и повече години експлоатация), спестяване от по-намалени загуби и др. Чак след като се вземат под внимание всички фактори в целия период на инвестиция, може обективно да се избира техника. За съжаление, много земеделци първосигнално и прибързано се подвеждат само по цената за купуване на техниката и пренебрегват заплахите, които ги дебнат впоследствие.
 
На пазара има много некоректни, неофициални търговци, които не само подвеждат земеделците, а и понякога откровено ги лъжат. Моят съвет към всички земеделци е винаги да се уверяват, че работят с официалния партньор на марката, която искат да купят, където ще получат най-изгодните условия за техния бизнес в дългосрочен план.
 
- Какви начини търсят търговците, за да запазят вниманието на фермерите и финансовите инструменти и лизингите такъв похват ли са? Има ли и други, които набират скорост?
Основният приоритет на официалните партньори на производителите на техника е да осигурят максимално добри условия за купуване на техника, максимално качествено, бързо обслужване и поддръжка на техниката, която предлагат. Финансовите инструменти
са една част от инструментите за осигуряване на допълнителна помощ за земеделците, когато имат необходимост от техника. Некоректно е да говорим за похвати. С такива си служат некоректните търговци.
 
- Фермерите по-прецизни и изискващи ли са вече към машините? Липсата на работната ръка влияе ли по-силно от миналата година върху пазара?
През последните години като цяло се наблюдава тенденция към повишаване на изискванията към машините, както като оборудване, така и като мощност.
 
Липсата на работна ръка също стимулира търсенето на по-големи и по-високопроизводителни машини, за да се свърши същото количество работа с по-малко налични оператори. Не смятам, че това влияние е особено различно от миналата година. Това е тенденция, която е естествена с промяната на климата и условията на работа.
 
- Какви са наблюденията Ви за дигитализацията, прецизното земеделие и новите технологии в машините?
Именно посредством новите технологии, прецизното земеделие и дигитализацията се постигат нивата на производителност и икономия на последните генерации машини на пазара.
 
Развитието на тези технологии става много бързо и вече има машини, които могат да работят почти напълно автономно. Очаквам в рамките на следващите 5-10 години максимум да бъдат пуснати в серийно производство напълно автономни машини.
 
- Каква се очертава да бъде 2019-а година?
Не очаквам особено различна година спрямо 2018-а. Като нива на регистрирана техника смятам, че ще бъдат подобни. Ако има промяна в изкупните цени на продукцията е възможно засилване на търсенето на техника.
 
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2019 - Изтеглете БЕЗПЛАТНО