Даниела Иванова е ветеринар по образование. В кравеферма във великотърновското село Камен работи от доста време, но от година е неин управител. 

Дамите в селското стопанство

Животните са общо 1200 основно от породата Холщайн. Малка част са Симентал и Кафяво говедо. Хранят се изцяло механизирано, като за тази цел стопанството разполага със собствен фуражен цех. Обработва и собствени земи специално за силаж.

В стопанството работят около 50 човека, като част от тях са заети и в мандрата за производство бяло саламурено сирене. Капацитетът й е ограничен, защото е само за продажби на място и за собствени нужди.

Защо решихте да се занимавате с животновъдство?
Животните са ми е слабост. Говедовъдството е доста сериозен отрасъл и в него има много големи отговорности не само към животните, но и към самото производство, към продуктивността им. Това е едно голямо предизвикателство за мен. 

С какви проблеми се сблъсквате във Вашата работа?
Проблеми има всеки ден, но хубавото е, че винаги се намира решение и се излиза от ситуацията. Трудности има и колкото по-бързо и организирано намериш решение, толкова по-добре.

А коя е най-приятната част?
Да гледаш хубави животни всеки ден и как самите те се чувстват комфортно. Това е наистина огромно удоволствие за всеки, който ги обича.

Подкрепят ли Ви близките?
Разбира се. Моят любим е главен доктор във фермата и заедно я ръководим напред и нагоре.

Как протича един Ваш обикновен работен ден в стопанството?
Ден с ден не си приличат. Винаги има нещо различно, което да се случи, да бъде разрешено, да бъде подобрено. Разнообразно и интересно е, така че жените да не се плашат.

Как се чувствате като дама в един доминиран от мъжете сектор?
Не е лесно за една жена да се докаже точно в тази сфера, но не се даваме.

Как се виждате след 5 години?
Фермата да е още по-успешна, а всички животни да са още по-красиви. Да бъдем живи и здрави, всичко друго ще бъде постигнато.