Агнеса Тодорова е на 31 години и всеки нейн ден е свързан със семейния бизнес, съпруга и децата. Когато двамата си казват заветното „да“, тя знае, че животът й ще бъде свързан с фермерството, защото се омъжва за Христо, който вече има своето малко стадо крави. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

- Разкажете ни повече за първата среща със сектор “Селско стопанство”.
- Идеята за създаването на фермата беше на съпруга ми, който известно време е работи в овцеферма в Гърция. От там се е зароди и мечтата му да има собствена ферма в България. Създава я през 2007 г. с 28 говеда от породата Черно-шарено говедо. Когато се събрахме, решихме да увеличим броя на животните. Сега те са 60 на брой. След това дойде и идеята за обособяване на цен за преработка на добитото мляко. И така започнахме през 2014 г., а през 2015 г. цехът вече беше факт. 

- Каква е Вашата роля в стопанството?
- Аз се занимавам с производството. Следя процесите и се уверявам, че всичко в цеха е под контрол.

- Как минава един Ваш ден?
- Всеки ден съм във фермата и водя контрол. Крайният продукт, който предлагаме на нашите клиенти, се състои само от млякото, добито от нашата ферма и е важно то да е качествено-чисто и с добри показатели.

- Какво Ви е най-трудно в работата?
- За жена всъщност не се оказва никак лесно да се справя с фермата, в която животните се увеличават над 2 пъти. Тогава със съпруга ми си дадохме сметка, че няма как да се справяме, ако не работим в синхрон. Ние имаме и деца и това усложнява ситуацията с така или иначе трудния сектор "Животновъдство", но не се отказваме. 

Да, трудно е. Времето никога не ни стига и да, може би лишаваме децата си от внимание, въпреки че се стараем да не допускаме това, но трябва да се развиваме.

Децата ни посещават редовно училище, а ваканциите са с нас на фермата. Само наши колеги знаят колко е трудно комбинирането на всичките задължения към животните, ангажиментите с работния персонал и семейните задължения.... Никак не е лесно! Помагали са и в цеха, когато се е налагало. Трудностите обаче не ме плашат. Убедена съм, че винаги може да се намери решение на даден проблем.

- Как виждате бъдещето?
- Сега започнахме нов проект. Строим ресторант от типа на "агро ресторантите", в непосредствена близост до фермата ни. Идеята ни е за ресторант от семеен тип, в който ще се предлагат вкусни, здравословни храни и то на достъпни цени. Предлаганото телешко месо, ще е добито от нашите животни, а хлябът, който ще се предлага в ресторанта, ще е изпечен в собствена пекарна. Вината, част от десертите и продуктите за приготвяне на храната, ще се доставят от наши колеги - производители.

Заедно с ресторанта строим и фирмен магазин "ОТ ФЕРМАТА", в който всеки клиент ще има възможност да купи от нашите продукти, както и от тези на колегите. Човек никога не трябва да се отказва от мечтите си и трябва да работи усилено, за да ги постига, затова и ние няма да се предадем. Въпреки трудностите предвиждаме стартирането на ресторанта да е през май или юни месец на 2020 г. Ще посрещнем подобаващо всеки клиент и ще дадем всичко от себе си, за да го спечелим като приятел, който няма да се усъмни и за миг в нас!