Най-новите комбайни и трактори Claas вече са достъпни и на българския пазар. Те направиха премиерата си в базата на Универсал НВГ Долна Оряховица, където въпреки дъждовното време над 150 земеделски поризводители се запознаха отблизо с новите машини и осносвните им технически характеристики.


За първи път в България беше показан новият зърнокомбайн Claas Lexion 760 Terra Track с гумени вериги. С комбайна се въвеждат редица новости – системата Dynamic Cooling, системата Cemos Automatic, системата Cruise Pilot, както и датчиците, които следят за скоростта и посоката на вятъра по време на жътвата.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 

Системата Dynamic Cooling работи със значително нисък разход на гориво. Тя спомага за оптимизирано охлаждне на двигателя, благодарение на променливите обороти – когато двигателят има нужда от повече охлаждане, именно тази система се намесва.


Комбайнът Claas Lexion 760 Теrra Track e хибридна машина, което означава, че той е с APS система за овършаване с три барабана и с два ротора за извеждане на плявата от комбайна. Това спомага за по-бързото извеждане на плявата – в сравнение със сламотръсите, роторите доста по-бързо извеждат плявата от комбайна и за разлика от другите марки, при Claasосновното овършаване е при барабаните, а не в роторите. Роторите служат само за извеждане на плявата.

 

Claas Lexion 760 Теrra Trackе най-подходящият модел комбайн за хедер с работна ширина 10,50 м и именно затова той е снабден с такъв хедер.

 

Комбайнът Claas Lexion 760 Тerra Track e оборудван с гумени вериги, които му позволяват безпроблемна жътва дори при по-тежки и влажни условия, каквито са те в момента в България. Terra Track опцията дава изключително висока проходимост, а също и добро сцепление с почвата.

В базата на Универсал НВГ бяха показани и двата най-нови трактора Claas във високия мощностен диапазон – Axion 850 и 950.

 

Axion 900 е избран за Трактор на годината и е в горния сегмент на програмата за мощни трактори на CLAAS. Той е с напълно нова конструкция и се предлага в четири модела с мощност на двигателя между 320 и 410 к.с. При новите серии Axion във високoмощностния диапазон са с последните технологични иновации при двигателите и отговарят на последните еконорми Tier IV Final за по-голяма икономия на гориво. 

 

Серията Claas Axion 800 се предлага в 4 модела с мощност на двигателя от 215 до 264 к.с. Новост при серията е двигателят. Двигателят е FPT с обем 6,7 литра и покрива европейските еконорми за изгорели газове Tier4 final с филтър за твърдите частици и системата SCR с AdBlue.

 

Серията CLAAS Axion 800 се предлага с два варианта на кабината. Разликата е, че едната кабина е по-опростена с механични лостове за управление и подлакътник. Втората кабина е т. нар CEBIS версия с голям тъчскрийн и електронни лостове за управление за повече комфорт на оператора. Опростената версия е налична за моделите с Hexashift трансмисия

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който пожела все повече земеделски поризводители да имат възможността да закупуват нова и качествена земеделска техника. По време на презентацията, въпреки лошото време, министър Димитър Греков зажъна първите класове ечемик с комбайн Claas Lexion Terra Track.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!