Още 8 заразени с Африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета е установила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това става ясно от поредната заповед за обявяване на случаи на заболяването на ведомството.

Бавно върви регистрацията на домашните прасета

С новоткритите животни, 6 от които са намерени мъртви на територията на Държавно ловно стопанство - Несебър, а други 2 - на територията на Държавно горско стопанство - Сливен, общият брой на установени заразени диви прасета в страната от началото на месец юли става 53, а от началото на годината - 1 389.

При домашните свине през последните три месеца не са констатирани огнища на АЧС, но от началото на годината броят на унищожените животни заради открита зараза в стопанствата доближи 65 000. Това се дължи най-вече на проникването на заболяването в два големи промишлени свинекомплекса - в Никола Козлево, Шуменско, където бяха умъртвени 24 000 прасета, и във Вълчи дол, Варненско, където заличиха почти 39 700 прасета.

Докато при домашните свине случаите на АЧС в Европейския съюз намаляват в сравнение с миналата година, при дивите животни броят им се увеличава, сочат данни на Системата за обявяване на болести при животните (ADNS). От началото на 2020 г. до 19 юли заразата е установена в 399 стопанства на територията на ЕС и в 7 440 случая при диви прасета. Последното дава представа за отразена поява на заболяването, но не и за реалния брой животни с положителни проби, който е по-голям. В много случаи се касае за групи от няколко диви прасета, отразени като един.

За сравнение за цялата минала година установените огнища на заболяването при домашни свине в Съюза са били 1 908, а случаите на поява на заболяването при диви прасета - 6 407.

Междувременно тече регистрацията на лични стопанства в цялата страна. Специално в засегнатата Русенска област поетапното заселване с прасета ще става наесен, предаде БТА. След проверка е установено, че в областта няма случаи на Африканска чума както в индустриалните обекти, така и при дивите свине. Проверени са и всички 787 лични стопанства по данни от 2019 г.

От началото на тази година са подадени 134 заявления за регистрация на стопанства в Русенско. От тях 88 вече са регистрирани, а на четири е отказано, тъй като не отговарят на съответните изисквания. Останалите 42 стопанства се очаква да бъдат одобрени до края на идния месец.

Сред изискванията за заселване на домашните стопанства с прасетата за лична употреба е те да бъдат закупени от сертифициран фермер, стопаните да имат сключен договор с ветеринарен лекар, както и животните да бъдат с отличен здравен статус, допълват от Областната управа. До края на годината се очаква да бъде възстановена и по-голяма част от дейността на индустриалните свинеферми в региона.