С изключително слаби темпове върви процесът на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване.

Ветеринари: Бъдете по-активни при регистрацията на лични стопанства

„С промените, които бяха направени, регистрацията на личните стопанства е задължителна. Важно е да се знае, че в 10-километровите зони около големите промишлени ферми може сега да се направи регистрация, като заселването ще бъде след края на август“, съобщи по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Анелия Андонова.

Ветеринарният специалист призова общините за по-голяма подкрепа и активност при регистрация на животните за лично ползване. Зам.-областният управител Живко Желязков също помоли кметовете да подпомогнат процеса за регистриране на стопанствата, като припомни, че това става в кметствата. 

Към настоящия момент на територията на областта няма регистрирани огнища на заболявания – нито при птиците, нито при свинете.  

Процесът на регистрация на личните стопанства включва и вземане на кръвна проба за изследване от свинете. Така стопаните могат да бъдат сигурни, че те са здрави, поясни д-р Димитър Димитров, председател на Български ветеринарен съюз. Той направи важно уточнение, че при възникване на огнище от Африканска чума именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение. 

За пореден път на заседание на комисията беше обсъдена готовността на общините с терени за загробване на животни при възникване на заболявания.