Десет нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) обявиха в края на миналата седмица от Българската агенция по безопасност на храните. Заболяването е установено при диви прасета в райони, където и по-рано е откривана заразата.

Бавно върви регистрацията на домашните прасета

Животните са открити на териториите на държавни горски и ловни стопанства в четири области - Бургас, Враца, Габрово, Ловеч. С тях случаите от началото на месеца стават общо 45.

От началото но годината до 12 юли в страните от Европейския съюз са отчетени 7 350 случая на АЧС при диви прасета, показват данни в Системата за обявяване на болести при животните (ADNS). Това е броят на регистрираните случаи, без да е уточнен броят на засегнатите животни, който е по-голям. Най-много са установените прояви на заболяването в Унгария - 3 061, следвана от Полша с 2 832 и Румъния с 557. България е на четвърто място в Общността с 352 отчетени случая за периода.

При домашни свине броят на откритите огнища за периода 1 януари - 12 юли 2020 г. в ЕС е общо 386. Значителна част от тях - 338, са засечени в Румъния. България е на второ място със 17 огнища, следвана от Сърбия с 12, пак според ADNS.

За сравнение, за цялата минала година установените случаи на заразени с АЧС диви прасета в ЕС са били 6 407, а на огнища на заболяването при домашни животни - 1 908.

През тази година чумата по свинете се е проявила при диви прасета в две държави, в които миналата година не е била засичана - Сърбия и Молдова. При домашни свине през 2020 г. тя се появява и в Гърция и Молдова, където през 2019 г. не е била установявана. За сметка на това Италия, където миналата година е имало едно огнище при домашни животни, за тази година не отчита случаи на заболяването.