Стопанството на дружеството „Чери дриймс“ се намира край пазарджишкото село Щърково. Посещение на европейски агрожурналисти, организирано от ГД „Агри“ на Европейската комисия, ни отведе във фермата на Пламен Михайлов и семейството му. 
Агрономът на стопанството Стоян Манджуков ни разказа черешовата градина и цехът, който е създаден няколко години по-късно. 
 
 
„Градината ни е 330 дка насадена площ. Дръвчетата са на 7 години, сега в момента са в осма година. отглеждаме си ги по абсолютно модерен начин. Модерни технологии. Цялата градина е с капково напояване. Използват се модерни и нови тенденции в овощарството. 
 
От 2012 г. работи активно. От началото само и единствено с череши. Оборудвани сме с хладилни камери, хубава термосграда и една от най-модерните линии. 
 
 
Продукцията, която произвеждаме, успяваме да преработваме тука, като процесът е следният – бере се черешата от градината, докарва се тука. Имам машина за охлаждане и стопиране на процесите, която се нарича хидрокулер, след което черешата се прибира като суровина в една от камерите и започва да се работи през поточна линия с пълен процес. Т.е. от изсипване във вана, през минаване на линията, калибриране, отрязване на дръжките. Имам модерно око, което премахва всички дефекти по черешата на 95%. Т.е. череша без дръжка, мека, ако има нараняване и тем подобни такива дефекти, които не би трябвало да влизат за пазарната стойност. Това всичко се отделя, благодарение на машината и благодарение на хората, които работят. Правим пакетаж. Използваме може би най-модерните технологии, които има, с термопликове, със затворена атмосфера, с неразваляне на самата термосреда. Вътре в помещението е охладено. В камерите температурата е около градус. И след това в хладилни камиони се превозва до точката, която е избрана, т.е. до клиента. Всичко е само и единствено за прясна консумация. 
 
 
Съумяваме да направим един затворен цикъл. Да не казвам голяма дума, но над 95% от продукцията ни се реализира адекватно, както на българския, така и на европейския пазар. 
 
Тази година реколтата, като цяло в европейски мащаб, не само в България, имаше реколта, като количество доста. Качеството на черешата тази година, тъй като е доста дъждовна, от самото начало цъфтеж, развитие на дърветата и после до брането - като цяло черешата има някои забележки по-специфични, като едрината. Т.е. процентът на едрата череша е доста по-малък отколкото минали години, но не фрапантна разлика. Но качеството е добро. Черешата е здрава, успя да узрее – хубава, сладка. Това, което се търси“, разказа фермерът.
 
А как се справят с работната ръка? 
 
„В пиковите моменти използваме не по-малко от 100 човека на ден. Тези пикови моменти тази година продължиха около 14 дни. Това е страшно. Абсолютно всички са с еднодневни трудови договори, което също е проблем. Тъй като подписването, подготвянето на трудовите договори, според мен, не е още обмислено както трябва.  И тези трудови договори ми отнемат доста време, защото се минава през всеки един човек. Ние имаме минимум час и половина сутрин, за да могат хората да започнат да работят адекватно. Ние започваме от много рано сутринта, тъй като качественото бране на черешата се извършва само и единствено от ранните сутрешни часове до 12- 13 часа, според зависи от времето. Когато температурите са по-високи, 12:00 – 12:30 ч. приключваме. Черешата е плод, който при напичане от слънцето омеква, дръжката й става по-жилава, почва да капе. Това са загуби и по този начин се удължава срокът на бране. Естествено, не че е невъзможно да се вкарат не сто, а двеста души, но трудно се осъществява качествен контрол. И стигнахме до извода, защото сме го пробвали,  и в срок, както се казва“, добави Манджуков.
 
 
Заедно с черешовата градина, компанията развива и зеленчукопроизводство под зоркото око на агроном Стоян Манджуков. Зеленчуците се отглеждат на площ от 150 дка, като тази година са планирани пипер, патладжан, лют пипер, броколи и карфиол. 
Манджуков разказа, че на конкретното поле не са гледани зеленчуци повече от 25 години. Там са отглеждани само зърнено-житни насаждения. 
 
„Това е добре, защото те са добър предшественик за отглеждане на зеленчуци“, посочи Манджуков. 
 
„Тук, в редовете, са едни специални пипери, които са тип „Калифорния“. Това са камбестите пипери, които са с различен цвят – зелени, жълти, червени. Опитваме се да видим, дали можем да се справим, тъй като е са малко по-капризни, заради самата селекция, в която се намират. Не се отглеждат много в България, тъй като тя е доста по-трудна култура, отколкото нормалния червен или зелен пипер“, допълни той.
 
 
Семената за този пипер са холандски. 
 
„Броколи и карфиол предстои да бъдат засадени. Сортовете, които съм избрал, са пак от Холандия. Те са перспективни сортове. 
 
Броколито е една доста трудна култура за отглеждане, защото интервалът на отглеждането и интервалът на брането е много кратък. Там е много специфично, но аз лично съм поел ангажимент и мисля, че ще се справя добре. На този етап ще бъде една по-малка площ, но ако станат нещата имам намерение да гледам като декари доста броколи, защото самото отглеждане не е толкова трудоемко. Най-големият проблем при броколито е да улучиш момента на бране. Ние сме подготвени, ако се случат нещата, да инвестираме в инсталации, които допринасят за запазването му. Но стъпка по стъпка. Тази година, всичко, което ни  е предвидено, е за прясна консумация. За реализация както на българските, така и на европейските пазари“, обясни земеделецът.