В рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа имаха възможност да се срещнат с експерти и да научат повече за бъдещето на политиката на Стария континент за развитието на селското стопанство. 
 
 
За историята и прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС), как то и за причината тя да работи до ден днешен, тъй като производството на храна за населението е една от най-важните функции на фермерите, учениците разговаряха с председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 
 
 
Тя даде примери на учениците от XI-и XII-и клас на професионалната гимназия с реални земеделски практики, които могат да станат печеливши и продуктивни с внимателно подбрани инструменти от възможностите, които ОСП дава. 
 
Училището има 15 паралелки от VIII-и до XII-и клас, като децата се обучават в специалностите „Растителна защита и агрохимия“, „Механизация на селското стопанство“, „Агроекология“, „Фермер“, а има и такива, които не са свързани пряко със селското стопанство, но пък биха могли да бъдат в помощ като професии в една ферма – системен програмист, автотранспортна техника, селски туризъм и бизнес администрация. За това ни разказа директорът на гимназията инж. Светлана Калапишева. 
 
„От нашите ученици има голям интерес към земеделието. После те се реализират в земеделските фирми, които са доста на брой в нашия регион. Някои от тях продължават да учат висше образование в специалности, които са завършили в нашето училище“, каза инж. Калапишева. 
 
 
Именно за реализацията на младите хора, насочили се към аграрните науки и възможностите за образование в тази насока с учениците разговаря и  проф. д.н. Димитър Греков, директор на  на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрния университет в град Пловдив. 
 
Практиката бъдещите фермери и занимаващи се със селско стопанство хора, е много важна част. „Ние работим с нашите земеделски фирми. Водим децата на практика там“, посочи директорът. 
 
Едно от стопанствата в района, които приютяват учениците и отварят вратите си за тях е стопанството на семейството на Владислав Горанов. 
Той разказа на младежите какви са реалните ползи от прилагането на инструментите на политиката за селското стопанство на Стария континент. 
 

„След дядо ми и баща ми, аз съм следващото поколение земеделец. ОСП допринесе освен с първи стълб чрез директните плащания. 
Както и ПРСР, благодарение на която имаме финансирани два проекта в стария програмен период 2007 – 2013 г. Единият е за  купуване на машини, а другият е за машини и изграждане на силозно стопанство“, каза Горанов пред Фермер.БГ. 
 
Новите технологии и прилагането им в стопанството на Горанов и семейството му са донесли  позитив при внедряването им през миналата година. 
 
 
„Изградихме цех за производство и заготовка на семена, основно от ечемик, пшеница и соя. Дигиталното, което на мен и на доста хора прави впечатление е, че се управлява от един таблет, от който можеш да настройваш и да пускаш всички машини в семепроизводството“, коментира земеделския производител. 
 
Какви са препоръките му за схемите и мерките в новата ОСП
 
„Ще бъде полезно, ако се запази по същия начин. Ако има по-голям бюджет, въпреки че няма такива изгледи. То е полезно, въпросът е да не утежняват административно и чрез други правила работата на земеделския производител, защото на земеделския производител работата му основно е на полето“, коментира стопанинът. 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg