Британските фермери ще получават повече пари за подобрения в сферата на екологията и опазването на околната среда в продължение на пет години след Brexit.
 
 
Новата система ще замени субсидиите от Европейския съюз, които възлизат на 3 млрд. паунда годишно, съобщи БНР.
 
Министърът на околната среда Майкъл Гоув ще информира фермерите, че ще получават нови плащания, като възнаграждение за създаване на тревни площи и засаждане на гори, както и за подобряване на качествата на водата.
 
Получаваните досега субсидии от ЕС са насочени основно към обработваемата земя и селскостопанската продукция, докато с новата схема се цели подкрепа за екологичните ползи в отрасъла.
 
 
 
Изявлението на Гоув предхожда оповестяването на плановете на правителството за селското стопанство, насрочено за пролетта на тази година.
 
Превръщането на полетата в поляни обаче не се радва на одобрението на всички. Според парламентарната група за агроекология министрите трябва да гарантират, че британските фермери няма да пострадат от бъдещите търговски споразумения, които биха позволили внос на по-евтини храни за сметка на занижени производствени стандарти. 
 
Дори природозащитни организации изразяват тревога, че някои от съществуващите гаранции за опазването на околната среда, произтичащи от сегашното европейско законодателство, може да бъдат загубени след Brexit.