Крава избяга и дори премина границата със Сърбия, като изкара повече от две седмици в босилеградстко.Тя е била на пасище  край кюстендилското село Мазарачево, където се е отделила от стадото на Иван Харалампиев от Копиловци.
 
„С моите синове я търсихме навсякъде. Бях уведомил граничните власти, полицията и кметовете на близките села. След повече от две седмици ми се обадиха, че кравата е в сръбско. Най- интересното е, че кравата е минала през граничният пункт Олтоманци и ГКПП- Рибарица. Оказа се, че за нея се е грижил един от жителите на Босилеград”, заяви собственикът на кравата, цитиран от dariknews.bg.
 
Премеждията с кравата започват след намирането й, защото завръщането й на родна земя се оказало доста трудно. 
„Първо чакахме няколко дни сърбите да разрешат да преминем с кравата. Ветеринарите в Босилеград я прегледаха дали е здрава и след това дадоха документ за разрешение за преминаване на границата. Качих я на микробус и на нашият пункт митничарите не искаха да ме пуснат докато не дойдат ветеринари от Кюстендил.
 
Те от своя страна прегледаха кравата и видяха, че е здрава, но още от там бяха получили заповед, че тази крава трябва да бъде умъртвена, след като влиза от страна извън ЕС. Сега кравата се намира в имота ми в Копиловци и чакам да видя какво ще решат за съдбата й ветеринарите. Кравата е бременна в 6-ия месец”, разказва за премеждията си Харалампиев. За умъртвяване на кравата, по думите на собственикът, няма да получи обезщетение.