За пореден път се почувствахме излъгани на най-високо ниво. Министерството ни обещава едно и веднага след това излиза със съвсем различни официални решения. Вече не знаем как да общуваме с управляващите”, сподели пред Агри.БГ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

ВСИЧКО ЗА КАМПАНИЯ 2023

Думите й са по повод последната среща между служебния земеделски министър Явор Гечев, негов екип и представители на организации в оранжерийния сектор. Разговорите са се провели на 9 март, въпреки че в прессъобщенията на агроминистерството липсва информация за тях.

Председателят на Управителния ни съвет г-н Кръстанов беше обнадежден от срещата най-вече заради проявеното разбиране от страна на министър Гечев и заявката, че ще се търси адекватно решение на проблемите в сектора.

Земеделският министър бил учуден, че в подпомагането липсва разграничаване между отопляеми и неотопляеми оранжерии и обещал това да бъде поправено в предстоящата за обнародване Наредба № 3. Няколко дни по-късно тя бе публикувана в Държавен вестник без промени в тази посока, все едно изобщо не сме се срещали и говорили. Не разбираме защо ни се хвърля прах в очите”, описва ситуацията Кръстева.

Оранжерийният сектор вече трета година алармира за спекулативната пазарната ситуация, до която в момента се стигна вследствие на неглижирането и липсата на подкрепа за производителите. Месеци наред отне извоюването на помощ заради поскъпването на енергоизточниците. Постигането на два вида обвързана подкрепа – за отопляеми и за неотопляеми оранжерии, също не се осъществи.

Теодора Кръстева: Последната капка, която преля чашата, е внезапното "отлитане" на хидропониката от това подпомагане, което засяга над 80% от производителите на оранжерийна продукция у нас.

Оранжерийното производство е гарантът за продоволствена сигурност не само през зимните месеци, а целогодишно. Предвид климатичните промени то е все по-необходимо в световен мащаб. А у нас какво се случва?! Явно властимащите виждат добра алтернатива във вноса и не намират за необходимо да обърнат внимание на сектора. Хората са обезверени, нервите са опънати до краен предел, а притесненията - големи", заявява браншовият представител.

На 15 март, сряда, членовете на БАПОП се събраха по спешност да обсъдят проблемите на прага на Кампания 2023 и, за съжаление, стана ясно, че все още няма на какво да се зарадват. Надеждите им бяха попарени с публикуваната ден по-рано наредба. От друга страна, по протокол след първата среща с министъра следва втора такава. Дали оранжерийните производители ще получат още един шанс за среща преди края на този служебен кабинет, никой не може да предскаже.