Нов подробен устройствен план (ПУП) на най-голямото стоково тържище в Южна България – в село Първенец, бе одобрен от общинските съветници на Община Родопи.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Новият ПУП обхваща зона от близо 200 декара и ще даде възможност да се подобри движението на потока вътре в борсата, което сега е отчетено като „изключително затруднено”. 

„Промените ще дадат възможност на фирмата, която управлява пазара да реализира проекти за изграждане на пътни връзки, регламентиране на входове и изходи и построяване на обходно трасе за тировете, които зареждат със стока", коментира кметът Павел Михайлов, цитиран от БНР.

Проектът е съобразен с бъдещите инвестиционни намерения на акционера, който смята да превърне тържището в хранителна борса. 

Предстоят инвестиции във фотоволтаичен парк и свързване на канализацията с главните колектори на Първенец. „Ще настояваме борсата в Първенец да стане обект от национално значение чрез Министерствата на земеделието и на икономиката. Това ще даде възможност дружеството да кандидатства по европейски програми и да получи финансиране", заяви Илия Гатев, управител на дружеството "Родопи 95" АД.