Няколкостотин фермери, готови да отстояват исканията си, се събраха пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Организатор на протеста е Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ). От асоциацията призовават в протеста да се включат всички собственици на бизнес, всички служители, всички будни граждани, всички майки и бащи, които искат на има български биохрани. По всичко личи, че доста хора приемат исканията на БАБ и за свои, тъй като хора от цялата страна не спират да идват, за да се включат в протеста.
 
Недоволството е насочено срещу политическите решения, които са принудили голяма част от фермерите да се откажат от биопроизводството, твърдят те. 
 
 
Биофермерите настояват за оставката на министър Румен Порожанов, промяна в Наредба № 5, намаляване на административните и финансови тежести, а също и осигуряване на субсидии за екологичните ферми. 
 
Част от лозунгите на протестиращите са: "Искаме контрол, а не произвол"; "Пестицидите убиват децата ни!", "Подкрепете българските биопродукти", "Искаме български биохрани", "Не на ГМО".

 

Тенесистката Маги Малеева също е част от протеста. 

Благовеста Василиева, член на БАБ, призова за чиста храна и контрол.

 

 

Веселина Ралчева, член на УС на БАБ, обвърза отнемането на сертификата на Кю Сертификейшън с презентацията от собственичката, че Наредба 5 не работи и е излишно рестриктивна. По думите й 900 души ще търпят загуби заради неоснователното вземане на сертификата на сертифициращата фирма.

 

 

От пресцентъра на МЗХГ поканиха представители на БАБ за разговор с министър Порожанов. Албена Симеонова обаче предложи той да слезе при хората. Тя се поклони пред всички присъстващи и пред своите работници, на които не е плащала заплати от месец декември, заради неполучени евросубсидии.
 
Николай Станчев от "Кю Сертификейшън" също е на протеста. Той коментира, че критиките на Анна Карова срещу Наредба 5, е коставало отнемането на лиценза на компанията.
 
 
Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) подкрепи протеста на БАБ.
 
"В Германия, на базата на 2 страници с правила всичко върви спокойно и без сътресения, а тук се правят по 30 страници с наказания и пак има вратички. Искаме ясни и точни правика, които да се спазват не само от нас, но и всички, които заобикалят нас", каза Петков.
 
Стоилко Апостолов, управител на "Биоселена" коментира:
 
"Настояването на IFOAM е всички текстове, касаещи биоземеделие, да се разглеждат с всички заинтересовани страни. Тоест не е редно министерството или ЕК да правят сами наредби, да си ги публикуват сами и да си ги изпълняват сами", обясни Апостолов.
 
 
Полицията съпровожда земеделските стопани по пътя към Ларгото. 
 
 
 
Скандиращите фермери поеха към министерския съвет с викове: "Подкрепете българските производители". Албена Симеонова добави: "Не сме 20. Над 500 сме, утре ще бъдем 1000!". "Май един единствен човек решава проблемите в тази държава (бел.ред премиера Бойко Борисов). Искаме да се уволнят тези, които направиха тази осакатена наредба, която прави всичко възможно да осакати българското биоземеделие", каза тя.
 
 
За минути беше спряно движението по булевард "Ал. Стамболийски".
 
 
Протестът премина през площад "Света Неделя". Първоначалната бройка от 300 души вече наброява над 500. 
 
Земеделските производители затвориха за кратко едната посока на движение на жълтите павета пред Министерския съвет. Протестът се прехвърли там, тъй като фермерите са категорични, че след множеството дискусии и срещи с МЗХГ нищо не се е променило. Затова те ще помолят за помощ човека, който отговаря за всичко случващо се в държавата - премиера Бойко Борисов, казаха стопани пред Фермер.БГ.
 
 
 
Хората продължават да скандират "Оставка!". Очаква се четирима представители на протестиращите да се срещнат с Борисов. 
 
Към кабинета на Бойко Борисов тръгнаха Албена Симеонова, Веселина Ралчева и Благовеста Василиева. Те обаче не бяха приети от премиера. Оказа се, че представителите на протеста са били приети от началника на кабинета на Бойко Борисов. Десетина минути търсили преписката им с техните искания. Накрая я намерили и обещали, че ще им се обадят за среща.
 
"Следващият път ще бъдем два и три пъти повече. Това, което искаме са много прости неща. Искаме ясни правила и права, равни на европейските ни колеги. Искаме тези, които осакатиха Наредба 5 да си заминат от МЗХГ", каза Албена Симеонова.
 
 
 
Производителите се заканиха за нов протест, като обещаха да са много повече и директно пред Министерския съвет. Биофермерите призоваха и другите браншове, които са недоволни от работата на МЗХГ, да се включат в следващите протестни действия.