Евелина и Светослав Коеви са биопроизводители от Добрички регион. Сертифицираното стопанство за биологично производство е на площ от 100 дка – по 40 дка арония и сливи, както и 20 дка ябълкова градина, която е все още в преходен период. „Започнахме създаването на овощната градина още в периода 2005-2006 г. Създавахме насажденията поетапно, като през 2008 г. вече имахме сертификат за биопродукцията си“, сподели за Фермер.БГ Евелина Коева.

 

Земеделските производители са категорични, че амбицията им да започнат да се занимават с биологичо производство, е свързана с това, че трябва да има чиста храна на пазара.
[news]

Убедени са, че биоземеделието в България има сериозен потенциал за развитие, още повече, че огромната част от обработваемата земя у нас е подходяща за отглеждането на биологично чисти аграрни продукти. Светослав Коев е агроном и е управител на "Агро-ко" ООД. Агроном е и Евелина. И двамата са убедени, че знанията са необходими и помагат в работата им семейното стопанство.

 

Плановете им са в посока на затваряне на цикъла на производство. „Вече произвеждаме сокове от арония от повече от 4 години, които също са сертифицирани като биопродукт. Предлагаме и сладка – от арония, от сили сливи и комбиниран – арония и сини сливи. Всички продукти, които произвеждаме, са сертифицирани от отделни сертификати за биопродукти. Засега нямаме собствено преработвателно предприятие и работим на ишлеме с преработвателни фабрики, но мислим в такава посока“, споделя още Евелина Коева.

 

Фермерите са категорични, че търсенето на биопродукти бележи ръст и ще продължава да расте в следващите години. „Ако искаш да се развиваш в селскостопанско производство, не може да разчиташ единствено на субсидии“, допълва Коева. За двамата фермери работният ден започва преди изгрев слънце и завършва често късно вечерта, но са убедени, че е по-добре да разчитат на себе си, отколкото на помощи. „Необходими са инвестиции във всяко производство, в биоземеделието сериозно финансово перо са и сертификатите, затова правим всичко поетапно, разчитайки най-вече са собствения си труд“, заяви Коева. Районът на Добрич, където е стопанството на Светослав и Евелина, е благоприятен за отглеждането на арония.

 

Фермерите разказват, че в България арония се отглежда от повече от 40 години, макар че едва през последните няколко години се заговори отново за тази култура. Пресмятат, че интересът на земеделските производители към отглеждането на арония продължава да расте, в това число и на биоарония. Новост за България са продуктите от арония, към които има сериозен потребителски интерес. „Имаме информация за политиката в новия програмен период от 2014 до 2020 г., но и в следващите 7 години ще продължим да разчитаме основно на себе си и на продуктите, които произвеждаме.

 

Субсидиите, в размера определен за България, не биха могли да бъдат база за земеделските производители“, допълни Евелина Коева. За 2014 г. фермерите предвиждат разширяване на площите, на които отглеждат биологична земеделска продукция. Ще продължат да работят и за затварянето на цикъла на производство, за да предложат на пазара, екологично чиста продукция.

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!