Бик от породата Абердийн Ангус ще бъде голямата награда на най-мащабното издание на СТЕКСПО 2019 до момента. Един от всички участници, които се регистрират на щанда на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), ще си тръгне с ново попълнение към своето стадо.

СТЕКСПО 2019 с поглед към овцевъдството

Освен това посетителите на изложението могат да видят най-големия бик от породата Симентал, тежащ на 900 кг, и елена Рудолф, който живее в село Момчиловци.

Неговото специално участие на форума е посветено на децата, които тази година са фокус в изданието. Освен Рудолф, децата могат да се забавляват и да опознаят животните на специална площадка. Подготвени са батути, сноуборд обучение, нинджа трасе и още много други активности.

СТЕКСПО се организира за четвърти път от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите. Тази година съорганизатор са овцевъдите от Асоциацията за развъждане на породата “Лакон” в България. 

Всички те представят най-елитните чистокръвни животни от различни месодайни и млечни породи. За първи път идват и овце от единственото в България английско чистопородно стадо „Суфолк“.

На изложението ще дефилират и различни породи говеда, като „Абердийн Ангус“, „Херефорд“, „Лимузин“, „Гаскон“, „Симентал“, „Шароле“, „Кианина“, „Маркиджана“, „Пиемонт“, както и кръстоски.

Най-големият бургер, правен досега, ще приготви екипът на Ути Бъчваров. А групите Kottarashky band, Валяк III-Добрич, Rock N Roll Train ще се погрижат за доброто настроение на гостите.

Официалното откриване на събитието е на 2 ноември, събота.