Областната епизоотична комисия във Враца въведе мащабни мерки за биосигурност, след като Агенцията по храните обяви нов случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в региона.

Ударно: Осем заразени диви прасета за един ден

Пробата е взета от диво животно в село Големо Бабино, община Криводол. Официално положителният резултат е обявен със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят“, поясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Милчо Костурков.

Според него са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.

Определени са и подзоните за превенция. В тази, която е с радиус от 1 километър, е ограничен достъпът на всички граждани, които не участват в дейностите по претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта. 

В другите две подзони, които са на по-голяма площ, са ограничени селскостопанските дейности. Събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности например става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията ще бъдат в сила до 22 декември.

След днешното заседание на Областната епизоотична комисия кметът на Община Криводол ще трябва в кратък срок да свика заседание на Общинската епизоотична комисия, за да бъдат взети допълнителни мерки за ограничаване на заразата.

Всички новини по темата вижте ТУК.