Придобиването на американската компания за семена и хербициди Monsanto за 63 млрд. долара е оказало своето благоприятно влияние върху корпоративните данни за четвъртото тримесечие на германската фармацевтична компания Bayer, съобщава Ройтерс, цитирана от investor.bg. 
 
 
Дружеството отчита коригирана печалба преди облагане с данъци и разходи за лихви и амортизация (EBITDA) в размер на 2,07 млрд. евро (2,4 млрд. долара), надминавайки очакванията за печалба от 2 млрд. евро.
 
Според анализатори тези данни показват признаци на възстановяване след няколко години на слаби резултати при търсенето, като отчасти това се дължи на трансакциите при плащанията от страна на BASF, която придоби част от агрокултурния бизнес на Bayer.
Компанията отбелязва спад от 76,9% на годишната чиста печалба през 2018 г. спрямо предходната година, през която печалбата е била стимулирана от оттеглянето на компанията от филиала й Covestro.
 
Печалбата при продуктите без рецепта е нараснала с 11% до 279 млн. евро през четвъртото тримесечие на фона на 4,9-процентното понижение при продажбите.
 
Компанията се превърна в най-добре представящия се компонент в германския борсов индекс DAX в днешната сесия, като акциите й поскъпнаха с 4,3% до 69,34 евро за акция след обявяването на отчета.
EBITDA на звеното на Bayer, с фокус върху агрокултурата, отчита ръст от 79% до 543 млн. евро.
В момента германският фармацевтичен гигант се бори с делата, които стартираха в САЩ срещу хербицида Roundup на Monsanto.